Wij gebruiken cookies. Akkoord

Dominique Piron Morgon

€ 15,75

De Beaujolais ligt ten zuiden van de Bourgogne. Het gebied wordt nog wel eens gerekend tot de Bourgogne, maar heeft een geheel eigen identiteit. Zo is er een wezenlijk verschil in bodemgesteldheid tussen de twee gebieden. Waar de bodem van de Bourgogne zich kenmerkt door kalk en klei, is de Beaujolais bekend om zijn ondergrond van graniet. Ook heeft de Beaujolais door de zuidelijkere ligging meer mediterrane invloeden en is het klimaat er vriendelijker dan in de Bourgogne. En waar pinot noir dé druif is voor rode Bourgognes, is dat voor Beaujolais gamay noir à jus blanc, kortweg gamay.

Met name in de tien cru’s worden kwaliteitswijnen gemaakt volgens de traditionele vinificatiemethode. Het graniet ligt hier veel meer aan de oppervlakte en de wijnen hebben ook hierdoor een complexer, steviger en vaak wat mineraliger karakter. De tien cru’s vormen een betrekkelijk klein gebied en liggen min of meer onder elkaar in het noordelijke deel van de Beaujolais. Enkele bekende cru’s zijn Chénas, Moulin-à-Vent, Fleurie, Morgon en Brouilly. De Beaujolais-Villages komen uit het overgangsgebied tussen de cru’s en de zuidelijke AOP Beaujolais. Deze wijnen zijn voller van smaak dan de gewone Beaujolais en worden steeds op traditionele wijze gevinifieerd. Op kleine schaal wordt er in de Beaujolais ook een witte wijn geproduceerd van chardonnay. Deze wijnen komen met name uit het gebied dat in het noorden grenst aan de Mâconnais.

De wijngaarden van Dominique Piron (15 ha in totaal) zijn gelegen op de heuvels van de stad Villié-Morgon in het noorden van de Beaujolais. De percelen zijn gericht op het zuidoosten met uitzicht op de vallei van de Saône. De wijngaarden liggen op een hoogte van 200-300m boven de zeespiegel. De ondergrond bevat veel ijzeroxide en leisteen.

Handmatige oogst, selectie aan de kelder middels een triltafel. De druiven worden gedeeltelijk ontsteeld (égrappage). Vergisting op betonnen cuves gedurende 15 tot 18 dagen. Tijdens de gisting wordt de druivenkoek regelmatig ondergedompeld (pigeage) en het sap wordt opgepompt (remontage). De gemiddelde leeftijd van de stokken is ruim 50 jaar. Dit alles, in combinatie met het rijke oogstjaar geeft wijn met die mineralige invloed (graniet-bodem); in combinatie met hars en zwarte vruchten. Het mondgevoel is rijk, zeker voor Beaujolais en gul. Genereus in fruit en fijne zuren. Een breed inzetbare plezierwijn!

Klik en bestel

Specificaties

Land Frankrijk
Oogstjaar 2015
Regio Beaujolais

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook , Twitter , e-mail of bel 076 521 8125

Gerelateerde producten

Sluiten menu