Wij gebruiken cookies. Akkoord

Luma Nero d'Avola Sicilie Italie UITVERKOCHT

€ 10,95
Klik en bestel

De wijnbouw werd ongeveer 4000 jaar geleden op Sicilië geïntroduceerd. Naast wijn, zijn olijfolie en graan er altijd de belangrijkste landbouwproducten geweest. In de 19e eeuw nam de wijnproductie behoorlijk toe met wijnen in de Marsalastreek en gemengde wijnen uit andere provincies, waar met name in Noord-Italië veel vraag naar was. De wijnbouw werd rond 1880 echter bijna volledig vernietigd door de phylloxera (druifluis). Door de kruising met een Amerikaanse onderstok, ontstond een variant die resistent is tegen de druifluis en aan het begin van de 20e eeuw begon de wijnbouw al weer te floreren.

Tot aan de jaren ’60 van de vorige eeuw stond Sicilië met name bekend om de likeurwijnen uit Marsala, maar in de jaren ’70 kwamen er steeds meer goede witte en rode wijnen van het eiland. Cantine Cellaro ligt in het westelijk deel van Sicilie, vlakbij het plaatsje Sambuca di Sicilie, niet ver van Marsala vandaan. De wijngaarden liggen in de heuvels die het Arancia-meer omringen op zo'n 300 tot 600 meter hoogte. Hierdoor profiteren de wijnstokken overdag van warmte van de zon en 's-nachts van de koele nachten.

De naam nero d’avola - de zwarte druif van Avola - komt van het gelijknamige plaatsje aan de zuidelijke oostkust van Sicilië tussen Syracuse en Noto, waar deze druif eeuwen geleden via selectie door wijnboeren tot stand kwam. Via de gemeente Noto en de provincies Ragusa en Caltagirone verspreidde nero d’avola zich uiteindelijk over heel Sicilië, behalve rond de Etna. De druiven worden in optimale gezondheid geplukt, waarna gedurende 10-12 dagen de vergisting plaatsvindt. Iedere 4 uur wordt de koek van pitten en schillen (welke tijdens de gisting komt bovendrijven) ondergedompeld zodat er veel extractie van kleur en aroma's optreedt. Na vinificatie krijgt de jonge wijn rijping op rvs tanks.

Het diepe, donkere, warme rode fruit van de druif wordt ondersteund specerijaroma’s en door zachte tannines. Een levendige roodpaarse kleur, uitgesproken fruit van bramen en blauwe pruimen en zachte tannines. In de afdronk blijft het pepertje heerlijk na!

Specificaties

Land Italie
Oogstjaar 2017
Regio Sicilie

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook , Twitter , e-mail of bel 076 521 8125

Gerelateerde producten

Sluiten menu