Facebook
Wij gebruiken cookies. Akkoord

Tokaj is een klein stadje (6000 inwoners) aan de samenvloeiing van de Tisza en de Bodrog rivieren in de noordoost hoek van Hongarije. Het ligt genesteld aan de voeten van de Tokajhegyalja heuvels. De Bodrog rivier vloeit langs de voeten van deze heuvels en voorziet - zoals in zovele grote zoete wijngebieden in de wereld - de wijngaarden in de herfst van ochtendmist. Precies dit laatste is nodig voor de ontwikkeling van Botrytis Cinerea.

Tokaji Aszu wijn

De oudste teruggevonden flessen dateren uit 1606. De eerste officiële erkenning van Tokaji aszu wijn was in 1650. Het woord "legendarisch" is voor Tokaj vaker gebruikt dan bij welke andere wijn ook. Daar zijn goede redenen voor.

C'est le roi des vins et le vin de rois .

Tokaj is al vierhonderd jaar lang een legendarische wijn. Peter en Catharina de Grote bijvoorbeeld lieten hun Tokaj-leveringen permanent door een detachement Kozakken begeleiden en menig vorst hield de wijn binnen handbereik wegens de wonderlijke geneeskrachtige eigenschappen ervan. Tokaj werd bovendien geassocieerd met Europese koningshuizen, zoals de Habsburgers, die meerdere topwijngaarden bezaten.

In een goed jaar en een geschikte wijngaard worden verschrompelde aszá-druiven (aszu betekent letterlijk: verschrompeld) één voor één geoogst en als een min of meer droge massa naar de kelders gebracht. De rest van de oogst wordt intussen gekneusd en geperst voor de productie van de "basiswijn". Drie puttonyos is ruwweg het equivalent van een Duitse Auslese. Vier of vijf puttonyos geven de wijn de zoetheid en de concentratie van een Beerenauslese. De gebruikelijke rijpingsduur op vat (in jaren) voor deze aszá-wijnen is het aantal puttonyos plus twee:

Tokaji Aszu 5 Puttonyos Prince Tamas

€ 54,50
Klik en bestel

Specificaties

Stijl Aromatisch, Rijk, Zoet
Aroma's Honing, Karamel, Rozijn
Regio Hongarije, Tokaji
Druif furmint
Oogstjaar 2009

Tokaji Aszu 5 Puttonyos Prince Tamas als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel 076 521 8125

Gerelateerde producten

Degenfeld Tokaji Essencia 0.25 ltr

Hongarije, Tokaji furmint, harslevelu
€ 235,00

Tokaji Aszu 6 Puttonyos Grof Degenfeld

Hongarije, Tokaji furmint, harslevelu
€ 49,50

Henye Tokaji Furmint Late Harvest 0.375

Hongarije, Tokaji furmint
€ 12,95

Tokaji Aszu 6 Puttonyos Prince Tamas

Hongarije, Tokaji furmint
€ 45,00
Sluiten menu