Facebook
Wij gebruiken cookies. Akkoord

Ribera del Duero ligt in de provincie Castilla y Leon, langs de bovenloop van de Duero waaraan het zijn naam ontleent. (Dezelfde rivier heet in Portugal Douro en stroomt daar langs de wijngaarden van het portgebied.) De wijngaarden beginnen een kilometer ten westen van Valladolid en strekken zich uit tot aan Aranda del Duero. Tot aan de jaren '80 stelde de kwaliteit niet veel voor en waren de wijnen volstrekt anoniem, ongeacht of ze nu rood of rosado waren. Met al sinds de 19e eeuw één grote uitzondering: Vega Sicilia! Een eenling, maar wel de beroemdste wijn van Spanje. En daarmee een aanwijzing voor het enorme potentieel van de regio. Eind jaren '70, begin jaren '80 begon de grote ommekeer voor Ribera del Duero. In 1982 leidde dit tot de toekenning van een eigen denominacion de origen. De jaren daarna hebben een explosieve ontwikkeling te zien gegeven.

Vega Sicilia mag je met gerust hart rekenen tot een van de grootste namen in de mondiale wijnwereld. Het huis is een waar icoon in de Spaanse wijn. Vega Sicilia is gesticht in 1864 en nog steeds springlevend, bovendien leidinggevend qua kwaliteit en één van de modernste wijnbedrijven van het land. Dit is mede te danken aan de huidige eigenaren, de familie Alvarez, die Vega Sicilia kochten in 1982 en sindsdien met niet aflatende investeringen de kwaliteit van zowel de wijngaard als de bodega hebben verbeterd. Tegelijkertijd kochten ze Pintia in Toro en Alion in Ribera del Duero en kocht men samen met de familie Rothschild het top domein Macan in Rioja.

In 1992 is Bodegas Alion overgenomen door Vega Sicilia. In 1994 bracht Aliòn zijn eerste jaargang uit. Tussentijds zijn de kelders meerdere malen aangepast, de laatste keer vóór de oogst van 2000. Toen verving men de r.v.s.-gistingstanks door eikenhouten kuipen en nam een nieuwe, geklimatiseerde barrique-kelder in gebruik. Ook installeerde men een geheel nieuwe bottellijn. Aliòn heeft een andere filosofie dan Vega Sicilia. In Aliòn maakt men moderne wijnen van 100 % tinto fino. De wijn gaat na de gisting gedurende veertien tot achttien maanden op nieuwe Franse barriques. Na de botteling ontvangt Aliòn nog twee jaar extra flesrijping. De stijl lijkt op die van een modern gemaakte grand cru uit Bordeaux en dan van tinto fino: geconcentreerd, maar met een zekere elegantie en grote lengte.

Alion 2017

€ 94,50
Klik en bestel

Specificaties

Regio Spanje, Ribeira del Duero
Druif Tinto Fino
Oogstjaar 2017

Alion 2017 als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel 076 521 8125

Gerelateerde producten

PSI 2019

Spanje, Ribeira del Duero Tinto Fino
€ 45,00

Flor de Pingus 2019

Spanje, Ribeira del Duero Tinto Fino
€ 125,00

Vega Sicilia Unico 2011

Spanje, Ribeira del Duero Tempranillo / Cabernet Sauvignon
€ 450,00

Vega Sicilia Unico 2010

Spanje, Ribeira del Duero tinto fino, cabernet sauvignon
€ 450,00
Sluiten menu