Facebook
Wij gebruiken cookies. Akkoord

Piemonte in het noordwesten van Italië behoort tot de bekendste wijnstreken van de wereld. Klimatologisch kent het gebied een landklimaat met lange koude winters en warme, vaak vochtige zomers. Door de hoofdstad Turijn stroomt de Po, de rivier die de regio in tweeën deelt. In het zuidelijke deel, dat de steden Asti, Alba, Barolo en Barbaresco huisvest, worden de meeste en mooiste wijnen gemaakt. Van autochtone druiven en van Franse variëteiten die in dichte rijen groeien op de zuidelijk georiënteerde heuvels tegen de grens met Ligurië aan. Hoewel minder dan vijf procent van de wijnen uit Piemonte gemaakt wordt van nebbiolo is dit toch de beroemdste druif van de regio. Hij heeft een dikke schil en rijpt laat: vaak pas eind oktober als de dalen alweer nevelig worden en de zomer ten einde is. Aan die herfstnevel dankt de nebbiolo ook z’n naam: nebbia betekent mist in het Italiaans. De beroemdste wijn uit Piemonte is zonder twijfel de Barolo, genoemd naar het gelijknamige stadje iets onder Alba. Een elftal gemeenten, op totaal 1300 hectare met een overwegend kalkhoudende bodem, mag deze wijn produceren. Een andere grootheid is de Barbaresco, eveneens gemaakt van nebbiolo druiven.

Angelo Gaja (1940) is een begrip in de Italiaanse wijnwereld. Zijn stijl van werken kenmerkt zich door te innoveren en te pionieren, maar vooral door nooit concessies te doen ten aanzien van kwaliteit en waar nodig te breken met de regels van het betreffende wijngebied. Hij beperkte de rendementen en introduceerde Franse druivenrassen en het gebruik van Franse barriques, dat laatste om de wijnen te

verzachten. Zijn mooiste Barbaresco’s brengt hij op de markt als Single Vineyard, 95% nebbiolo aangevuld met 5% barbera. Geheel tegen alle wetten van de streek, waar 100% nebbiolo is voorgeschreven. Hierdoor moet hij de wijnen declasseren tot DOC Langhe. Geen probleem, want inmiddels is de naam Gaja wereldwijd sterker dan die van de overkoepelende DOCG Barbaresco.

De bodem bestaat grotendeels uit leisteen, zand en klei. De druiven worden vergist op roestvrijstalen vaten. De wijn wordt dan gedurende 12 maanden op houten vaten gelagerd. Hierop volgt er nog 12 maanden lagering op foeders (grote eikenhouten vaten). 100% nebbiolo Zeer uitgebalanceerde, complexe wijn met aroma's van pruimen, rijpe bessen, een licht dropje, prachtige houttonen en een verfijnde zuurgraad. Te serveren bij vleesgerechten en of gerijpte kazen. Mooie Barbaresco’s kunnen gemakkelijk tot 25 jaar opgelegd worden, onder de juiste bewaarcondities.

Gaja Barbaresco 2014

€ 185,00
Klik en bestel

Specificaties

Stijl Elegant, Stoer, Gestructureerd
Aroma's Blauwe bes, Kers, Ceder
Regio Italie, Piemonte
Druif nebbiolo
Agricultuur biologisch
Oogstjaar 2014

Gaja Barbaresco 2014 als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel 076 521 8125

Gerelateerde producten

Villa Giada Dani Barbera d'Asti Superiore Nizza

Italie, Piemonte barbera
€ 23,95

Barbera d'Alba Mauro Molino

Italie, Piemonte barbera
€ 15,95

Gaja Sito Moresco

Italie, Piemonte nebbiolo, barbera +
€ 47,95

Piazzo Barbaresco

Italie, Piemonte nebbiolo
€ 32,75

Luigi Einaudi Barolo Cannubi

Italie, Piemonte nebbiolo
€ 89,50
Sluiten menu