Kroatie is één van de oudste wijngebieden ter wereld. De wijnbouw in het huidige Kroatië bestond al honderden jaren voor de opkomst van het Romeinse Rijk. De wijngebieden in Kroatië zijn verdeeld in twee zones die klimatologisch aanzienlijk verschillen; de Kroatische binnenlanden (Kontinetalna) en de Adriatische kuststrook (Primorska). De continentale wijnstreken liggen in het noord-westen (Plješivica, Prigorje, Varaždin, Međimurje, Pokuplje en Moslavina) en noord-oosten (Slavonië en Dunav). In de binnenlanden bestaat de productie vooral uit witte wijn.
De kuststreek omvat de gehele Kroatische kust, Istrië, Noord Dalmatië, Dalmatisch Zagora en Midden- en Zuid Dalmatië. Aan de Adriatische kust is het droog en 's zomers heet. De druiven groeien op rotsige bergen aan de kust en op de eilanden. Er groeien zowel witte als blauwe druiven, waar Mediterrane wijnen van geproduceerd worden.
PZ Svirče is een wijncoöperatie met 220 leden op Hvar, een van de grootste Kroatische eilanden in de Adriatische zee, net ten zuiden van Split waar zowel witte als rode wijnen geproduceerd worden.
De wijnmakerij is gelegen in het hart van het eiland, in het pittoreske dorpje Svirče. De coöperatie bestaat sinds 1997 en heeft als missie de productie van premium wijnen. De wijnmakerij staat dan ook bekend om het produceren van wijnen van topkwaliteit.
Plavac Mali is de belangrijkste druif van Dalmatië. De lichtrode kleur van deze Plavac doet niet vermoeden dat hij een prachtige intense geur heeft van bramen en zwarte bessen. Deze wijn heeft de echte pure smaak van Plavac Mali met zure kersen en veel donker fruit. De wijn is zeer gelaagd en heeft aangename tannines.
voorjaarsproeverij
Regio | Kroatie, Dalmatie |
Oogstjaar | 2016 |
Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel 076 521 8125