In Centraal-Italië, aan de oostzijde van de Apennijnen, liggen De Marken. Een ongerept gebied met diepe valleien en glooiende heuvels, dat lange tijd vrij geïsoleerd heeft gelegen van het bruisende westen van het land. Na Piëmonte en Toscane wordt deze regio langzamerhand echter meer en meer ontdekt door het toerisme, en als gevolg daarvan winnen de heerlijk lichtvoetige wijnen uit De Marken aan populariteit, met de bekende Verdicchio dei Castelli di Jesi voorop. In de vroege jaren vijftig van de vorige eeuw kocht wijnliefhebber Ceci Amato met zijn vrouw Maria een klein stuk grond in San Paolo di Jesi. Zestig jaar later is Vignamato nog steeds een familiebedrijf waaraande Amato’s - inmiddels de derde generatie- met overgave werken aan de hoogste kwaliteit. Ze maken daarbij gebruik van de modernste middelen, zonder hun historie uit het oog te verliezen. De familie Amato bezit 16 hectare wijngaarden in de gemeenten San Paolo di Jesi, Staffolo en Cupramontana. Mild klimaat dat wordt beïnvloed door de Adriatische Zee. De wijngaarden liggen tussen de 120 en 400meter hoogte op heuvels met een zuidoostelijke expositie. De bodem bevat klei. De handmatig geoogste druiven worden ontsteeld enzacht geperst. De vergisting vindt plaats in kleine roestvrijstalen tanks. De wijn rijpt 6 maanden op fles. Montepulciano (80%) & Sangiovese (20%) Dieprobijnrode wijn met een volle, maar elegante structuur en aroma’s van rood bessenfruit. De smaak is gul en evenwichtig met rijp fruit en verfijnde tannines. Fantastisch bij allerlei vleesgerechten, met name ook bij kruidige stoofschotels, spaghetti al ragù, wild en harde kazen. Rosso Piceno bestaat altijd uit een blend van Montepulciano en Sangiovese. Het maximaal toegestane percentage sangiovese is 60%. Hoe meer montepulciano, des te beter doorgaans de kwaliteit!
Stijl | Aromatisch, Fruitrijk, Sappig |
Aroma's | Blauwe bes, Kers, Specerijen |
Regio | Italie, De Marken |
Druif | montepulciano, sangiovese |
Oogstjaar | 2020 |
Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel 076 521 8125