Facebook
Wij gebruiken cookies. Akkoord

Chablis is officieel onderdeel van het wijngebied Bourgogne, maar ligt tamelijk geïsoleerd een flink stuk naar het noordoosten toe. Het klimaat is er natter en koeler dan de Bourgogne zelf en dat bepaalt de keuze voor de aanplant van hoofdzakelijk chardonnay. Een sterke, witte druif die ook rijpt in koele gebieden. Maar zelfs met chardonnay is het oppassen geblazen, want de vroege uitlopers lopen in het voorjaar kans te bevriezen. Vandaar dat gebruik wordt gemaakt van nevelinstallaties en kacheltjes in de wijngaarden om dit tegen te gaan. Natuurlijk staat chardonnay ook volop aangeplant in andere delen van de Bourgogne, maar de wijnen uit Chablis hebben een geheel eigen karakter. Ze hebben een minerale smaak met doorgaans een hogere zuurgraad en een aroma dat aan vuursteen of kiezel doet denken.

Niet alleen het koele klimaat geeft Chablis zijn unieke smaak, maar vooral ook de bijzondere bodem van mariene oorsprong. De wijngaarden liggen op een gesteente dat honderden miljoenen jaren geleden de bodem van de zee was en Kimmeridge wordt genoemd. Het is een mengsel van kalk, klei en fossiele oesterschelpen en werd in het Juratijdperk gevormd door miljarden schelpdieren die op de zeebodem leefden.

Domaine Lavantureux is een oud familiedomein dat al vele generaties van vader op zoon is overgegaan. Vandaag de dag leiden de broers David en Arnaud het bedrijf naar de toekomst. Zij hebben een duidelijke visie hoe dat moet, hetgeen blijkt uit het bedrijfsprincipe; zo weinig mogelijk interventie! Niet in de wijngaard en niet in de kelder. Laat de natuur haar werk doen, dan krijg je de mooiste wijnen. De wijngaarden, 13 ha, liggen verspreid in de dorpen Lignorelles, Ligny le Chatel and Beine. De gemiddelde leeftijd van de stokken is 25 – 30 jaar. De handmatig geoogste druiven worden deels vergist in gebruikte houten vaten, deels in roestvrijstalen tanks. De wijn rijpt in totaal 10 à 12 maanden op de lies om elegantie en mineraliteit te krijgen!

Dit is een loepzuivere Chablis met de kenmerkende invloeden van de mergel en kalkbodem van de regio. Naast een verfijnde mineraligheid, een indrukwekkende vitaliteit, rijpe citrustonen en een tikkeltje room. Dit is een grootse wijn die een plekje op tafel verdient naast vis, zachte kaas en zeevruchten.

Chablis Domaine Lavantureux Vieilles Vignes Magnum

€ 65,00
Klik en bestel

Specificaties

Stijl Elegant, Fruitrijk, Mineraal
Aroma's Appel, Citrus, Geel fruit
Regio Frankrijk, Bourgogne
Druif chardonnay
Agricultuur biologisch
Oogstjaar 2019

Chablis Domaine Lavantureux Vieilles Vignes Magnum als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel 076 521 8125

Gerelateerde producten

Chavy-Chouet Meursault Clos des Corvées de Citeau

Frankrijk, Bourgogne chardonnay
€ 48,75

Jadot Couvent des Jacobins 1/2 fles

Frankrijk, Bourgogne chardonnay
€ 10,95

La Roche Vineuse Château de la Greffière

Frankrijk, Bourgogne chardonnay
€ 16,25

Jadot Beaune Greve 1er Cru "Le Clos Blanc"

Frankrijk, Bourgogne chardonnay
€ 65,00

Bourgogne Blanc Bernard Moreau

Frankrijk, Bourgogne chardonnay
€ 14,50
Sluiten menu