Facebook
Wij gebruiken cookies. Akkoord

Ten zuiden van de Douro ligt langs de rivieren de Dão, Alva en Mondego een van de oudste wijngebieden van Portugal: Dão. Hoofdstad van de streek is Viseu met zijn schitterende kathedraal. Het landschap bestaat uit diepe valleien en golvende heuvels en het klimaat voor wijnbouwen is er ideaal. Het gebied wordt namelijk omsloten door bergen die bescherming bieden tegen de koude oceaanlucht en ook tegen kou uit het noorden. De bodem bestaat voornamelijk uit graniet en hier en daar uit leisteen, waarop respectievelijk blauwe en witte druivenrassen zich thuis voelen. Omdat Dão vooral bekend is om z’n houtgerijpte stevige wijnen zou je bijna vergeten dat hier ook fantastische witte wijnen gemaakt worden. Daarnaast onderkennen meer en meer wijnbouwers in het gebied dat de moderne consument sneller gecharmeerd is van iets lichtere rode wijnen. Een wijnstijl dus die langzaam terrein wint in de Dão. Er is zelfs een speciale classificatie voor in het leven geroepen, waarin het onderscheid tussen jonge wijnen die op RVS rijpen en houtgelagerde bewaarwijnen duidelijk is vastgelegd. Ook voor Dão geldt dat moderne technieken hand in hand gaan met tradities.

Caminhos Cruzados is door Paulo Santos in 2012 gestart. Hij zag de generaties voor hem alleen de druiven aan de wijncoöperatie van Nelas leveren, daarom is hij in 2012 samen met zijn dochter met het produceren van zijn eigen druiven begonnen. Het is hun missie om de traditie en de waarden van hun familiewijngaard Quinta Teixura te behouden. De wijngaarden in deze regio zijn gelegen, op een hoogte tussen de 400 en 700 meter, in de hooglanden van leisteen en granieten bodem. Dit resulteert in een productie van volle wijnen die lang bewaard kunnen worden.

Deze beeldschone wijn wordt gemaakt van 100% encruzado. De druiven worden geoogst in kleine kistjes van 15 kg om de druiven niet te beschadigen. Bij binnenkomst in de cuverie worden de druiven direct ontsteeld en pneumatisch geperst. De gisting vindt plaats in eikenhouten barriques en de lie wordt regelmatig door de wijn geroerd. (batonnage). Vervolgens rijpot de wijn 9 maanden!

Het resultaat is een prachtige en complexe witte wijn. Het hout geeft structuur, maar domineert niet. De volle smaak wordt geflankeerd door fijne zuren en heeft veel lengte.

Fonte do Ouro Encruzado Reserva Dao

€ 20,95
Klik en bestel

Specificaties

Stijl Elegant, Mineraal, Zuiver
Aroma's Geel fruit, Peer, Vegetaal
Regio Portugal, Dao
Druif encruzado
Oogstjaar 2020

Fonte do Ouro Encruzado Reserva Dao als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel 076 521 8125

Gerelateerde producten

Opta Branco Dao

Portugal, Dao encruzado, malvasia fino +
€ 8,95

Quinta de Lomba Conciso Branco Dao

Portugal, Dao bical, encruzado +
€ 27,75
Sluiten menu