Facebook
Wij gebruiken cookies. Akkoord

Het eerste kasteel Genoels-Elderen werd in de 13e eeuw gebouwd in opdracht van Godenoel van Elderen en werd vervolgens in 1407 door de Tongenaren plat gebrand. In de 18e eeuw werd de tweede versie door de Fransen verbrand. Na de laatste verbouwing in 1859 werd ook meteen de mooie tuin aangelegd geïnspireerd door de tuinen van Versailles. Er zijn bewijzen dat er al in de tijd van de Romeinen wijnbouw bedreven werd in Genoels-Elderen. Haspengouw is gekwalificeerd als kwaliteitswijn met gecontroleerde oorsprongsbenaming. Nu is de Belgische wijnbouw weer helemaal terug van weg geweest. Dit geldt zeker voor de wijnen van het wijnkasteel, getuige de mooie prijzen die de wijnen van Genoels-Elderen hebben gewonnen bij wedstrijden in binnen- en buitenland.

Midden jaren 80 van de vorige eeuw kocht Jaap van Rennes het wijnkasteel Genoels-Elderen, hij ging een nieuwe uitdaging aan: wijn maken op een unieke locatie. De bodem (ondergrond mergel en aan de oppervlakte leem) is zeer geschikt voor wijnbouw. Dat deze bodem zeer veel gelijkenis vertoont met die in de Bourgogne was dan ook de reden chardonnay en pinot noir aan te planten. In 1991 werd begonnen met 4,5 ha, op dit moment zijn dat 22 ha. Er worden geen onkruidbestrijdingsmiddelen gebruikt; er wordt machinaal geschoffeld en gewied. In augustus wordt een teveel aan druiven weggeknipt, de gemiddelde opbrengst is daardoor zeer laag, met minder dan 40 hl/ha. De oogst is handmatig of machinaal afhankelijk van de omstandigheden. Van de totale wijngaard is 18 hectare aangeplant met chardonnay, 4 hectare met pinot noir, en een halve hectare pinot gris. In de fraaie 13e eeuwse kelder liggen 150 barriques van Frans eiken uit Allier en de Vogezen, gemiddelde productie per jaar is 110.000 flessen. Daarmee is Genoels-Elderen het grootste wijnbedrijf van België. De dochter van oprichter Jaap, Joyce is na een gedegen opleiding, de keldermeester.

De Hommelberg is een hoger, vol in de zon gelegen perceel met van 1,7 ha beplant in 1999 met chardonnay. Deze chardonnay WIT ondergaat zijn gisting op max. 18ºC gedurende 30 dagen in roestvrijstalen tanks. Daarna rijpt de wijn 18 maanden op staal, waarvan 12 maanden ‘sur lie’, op de droesem dus. Lichtgele kleur. In de geur typisch chardonnay uit een koel klimaat, fris, mineraal, iets bloemig. In de smaak komt de rijkheid naar boven. Iets vettigheid, mooi klassiek gemaakt, elegant fris na.

Genoels-Elderen Chardonnay Wit

€ 14,95
Klik en bestel

Specificaties

Stijl Elegant, Fruitrijk, Sappig
Aroma's Bloemig, Citrus, Geel fruit
Regio België, Haspengouw
Druif chardonnay
Agricultuur biologisch
Oogstjaar 2018

Genoels-Elderen Chardonnay Wit als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel 076 521 8125

Gerelateerde producten

Genoels-Elderen Chardonnay Blauw

België, Haspengouw chardonnay
€ 21,25
Sluiten menu