Een rijke, maar elegante en frisse wijn met een romige aanzet, rijp wit fruit, hazelnoot en een verfijnde mineraliteit. Het hout is prachtig versmolten met het fruit. Serveer met kreeft, tarbot of bijvoorbeeld gewokte zwaardvis met gember en soja.
De wijngeschiedenis van de Bourgogne begint met de komst van de Romeinen naar Gallië. Zij waren het die hier steden stichtten, een netwerk van wegen aanlegden en druivenstokken aanplantten. Systematische uitbreiding van de wijnbouw in Bourgondië vond echter pas plaats met het ontstaan van diverse Christelijke geloofsgenootschappen die wijn nodig hadden voor het misoffer. Met name de Cisterciëncer kloosterorde (1098) speelde een belangrijke rol in die ontwikkeling omdat zij religie combineerde met landbouw. Wat de streek nu écht zo uitzonderlijk maakt, laat zich nog het beste vertalen door het veelgehoorde terroir: de omgevingsfactoren die gezamenlijk de kwaliteit van de druiven bepalen. Bodem en microklimaat dus.
De familie Chouet komt oorspronkelijk uit Meursault, de Chavy’s uit Puligny. De liefde bracht beide in 1982 samen. Het wijngaardbezit van Domaine Chavy-Chouet bevindt zich dan ook voor veertig procent binnen deze twee gemeenten. De rest van het veertien hectare tellende landgoed waarover vader Hubert en zoon Romaric de leiding hebben, strekt zich uit over Montrachet en Pommard.
Op het domein wordt zoveel mogelijk biologisch gewerkt. Uit respect voor de natuur is het gebruik van synthetische chemicaliën uit den boze. Deze manier van werken resulteert in een aantal geweldig mooie wijnen waarvan jaarlijks zo’n 80.000 flessen gebotteld worden.
Het is van belang de wijn niet te koud te serveren. Bij een temperatuur van ca. 12 tot 14 graden C. komen de aroma’s het best tot hun recht. De wijn is nu uitstekend op dronk, maar kan zeker nog 4 – 6 jaar flesrijping ondergaan, mits onder goede kelderomstandigheden!
Een rijke, maar elegante en frisse wijn met een romige aanzet, rijp wit fruit, hazelnoot en een verfijnde mineraliteit. Het hout is prachtig versmolten met het fruit. Serveer met kreeft, tarbot of bijvoorbeeld gewokte zwaardvis met gember en soja.
Stijl | Elegant, Rijk, Romig |
Aroma's | Bloemig, Boter, Geel fruit |
Regio | Frankrijk, Bourgogne |
Druif | chardonnay |
Oogstjaar | 2020 |
Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel 076 521 8125