Facebook
Wij gebruiken cookies. Akkoord

In het kleine, achter de bergen verscholen dorpje Fos ligt Domaine Ollier Taillefer. Een wijndomein met een lange geschiedenis die teruggaat tot 1887. In de beginjaren waren er naast wijngaarden ook olijf- en amandelbomen, graan en wat vee. Door de jaren heen ervaart de familie, mede door de twee wereldoorlogen, behoorlijk wat tegenslag. Tot 1963 als dochter Nicole Taillefer trouwt met Alain Ollier. Het wijndomein telt inmiddels 10 hectaren wijngaard en er worden nieuwe druivensoorten aangeplant als Grenache en later Syrah.

In 1977 vindt de eerste botteling plaats en in 1982 krijgt de regio Faugères de felbegeerde AOC-status. Ollier-Taillefer wordt aan het begin van de 21ste eeuw “Terra Vitis” gecertificeerd. Daarmee behoren zij tot de selecte groep wijnproducenten die op een zo natuurvriendelijk mogelijke wijze werkzaam zijn. Dit houdt in dat niet alleen chemische middelen worden beperkt maar ook het respecteren van de natuurlijke omgeving zoals deze van oudsher was. Vanaf 2011 produceert de familie Ollier volledig biologisch.

De inmiddels 30 hectaren wijngaard die zij in het bezit hebben maken deel uit van het totaal van 2000 hectaren die recht hebben op AOC Faugères. Ze zijn verdeeld over Syrah (8), Carignan (70), Grenache (6), Mourvèdre (3), Cinsault (2) en 2 hectare voor wit. De biologische werkwijze, de hand geplukte oogst en het warme Zuid-Franse klimaat maken het tot fantastische wijnen!

Een bijzondere blend van 50% rolle en 50% roussanne. Na de oogst worden de druiven met de hand geselecteerd (table de tris) en op de most wordt 1 dag op 5 graden een onttroebeling toegepast. Dat verhoogt de rijkdom, de fruitintensiviteit maar men riskeert bovendien onzuiverheden in de most. Die onzuiverheden zijn zeker niet te achterhalen in deze prachtige, zuivere witte wijn. Ja, ook wit kunnen de Ollier’s erg goed maken. In de neus, honing, perzik en veel rijp zacht fruit. De volle smaak is zacht, breed en volumineus zonder “overdone” te zijn. Een voor Zuid-Frankrijk slanke wijn met hoge mineraliteit. In de lange afdronk een licht bittertje dat juist de wijn zo karaktervol maakt. Drinken tussen 1-4 jaar na de oogst.

Ollier Taillefer Allegro Blanc

€ 19,95
Klik en bestel

Specificaties

Stijl Elegant, Mineraal, Sappig
Aroma's Appel, Bloemig, Geel fruit
Regio Frankrijk, Faugeres
Druif rolle, roussanne
Agricultuur biologisch
Oogstjaar 2019

Ollier Taillefer Allegro Blanc als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel 076 521 8125

Sluiten menu