De geschiedenis van de Languedoc wordt nog steeds grotendeels bepaald door wijn. Zo golden de zestiger jaren van de vorige eeuw bijvoorbeeld als het begin van een revolutionaire periode in de wijnbouw van deze regio. Vanaf dat moment besloot een aantal wijnproducenten om zich volledig te richten op de internationale markt. Nieuwe druivenvariëteiten werden aangeplant en de modernste technieken geïntroduceerd. Niets kon het maken van grote wijnen meer in de weg zitten.
Deze omslag is buitengewoon succesvol gebleken en Languedocwijnen worden vandaag de dag over de hele wereld met veel enthousiasme onthaald. De Languedoc-Roussillon profiteert van een formidabele geologische verscheidenheid. Je vindt er leisteen, mergel, rolkeien, zand, kleigrond en bodemsoorten die hier een combinatie van zijn. Bij elkaar zorgt dat voor een enorme aromatische en smaaktechnische diversiteit. Het zonnige klimaat en de verkoelende wind verschaffen de wijnen hun verdere kracht en complexiteit.
Vlak aan de Franse Middellandse zeekust bij Sète liggen de wijngaarden van Picpoul de Pinet. Aanvankelijk maakte men in dit gebied vooral simpele witte wijn van overrijpe picpouldruiven voor de plaatselijke vermouth fabrieken. De naam picpoul refereert trouwens aan de kwaliteit van die alcoholische wijn die je 'bek' (poule) 'prikkelt' (pic). Dit sterke sap werd in die enorme fabrieken vermengd met kruiden en specerijen. Totdat de vermouth-industrie ontdekte dat wijn uit Spanje en Italië veel goedkoper kon worden ingekocht dan die uit eigen land.
Picpoul de Pinet
Genoodzaakt zich weer te richten op de productie van frisse, 'drinkbare' wijnen lieten de wijnboeren in de streek hun druiven niet meer zo lang uitrijpen. Met de modernisering van de wijnwetenschap was ook het inzicht gekomen hoe je goede droge wijnen kunt maken van zoete vruchtjes. Zoals ook Richemer dat bewijst met deze licht frisse en soepele Picpoul de Pinet. Een uitstekende huiswijn, borrelwijn of begeleider van lekkers uit zee.
Stijl | Droog, Sappig, Strak |
Aroma's | Appel, Citrus, Geel fruit |
Regio | Frankrijk, Languedoc |
Druif | picpoul |
Agricultuur | biologisch |
Oogstjaar | 2019 |
Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel 076 521 8125