Wij gebruiken cookies. Akkoord

helipe Antonio Zarzana Spínola, oprichter van Bodegas Ximénez-Spínola, wordt al in 1752 schriftelijk vermeld. Er staat geschreven dat hij in 1729 een opdracht tot verscheping van wijn heeft gegeven. Geen gebrek aan historie hier! En het bedrijf is nog steeds in handen van dezelfde familie. De huidige eigenaar, José Antonio, is dan ook een van de meest klassieke Spanjaarden die wij ooit hebben ontmoet. En uitgerekend hij is verantwoordelijk voor een innovatie in het ingedutte Zuid-Spaanse gebied Jerez. 99 procent van alle pedro-ximénezdruiven komt namelijk niet uit Jerez, maar uit buurstreek Montilla. De druiven van Spínola komen wél uit Jerez. Dat is al een onderscheid. Maar in plaats van sherry maakt José Antonio er onversterkte wijn van. De zeer oude stokken pedro ximénez van Ximénez-Spínola groeien in beroemde pagos (wijngaarden) met sterk kalkhoudende, witte albarizabodems, zoals Añina, Balbaina en Carrascal. Dit verklaart ook het unieke karakter van de wijnen en brandy van Ximénez-Spínola. Door de heel verfijnde zuren en subtiele mineraliteit die deze topwijngaarden de druiven meegeven, blinken de wijnen uit in ingehouden kracht en enorme complexiteit. ‘Fermentación Lenta’, wit van overrijpe, langzaam gefermenteerde (langer dan vijftien dagen) px-druiven. Daarna volgt er nog een langzaamaan-actie: zes maanden op Frans eiken, en wat zachte stokslagen door middel van wat voorzichtige battonage. En dan ontstaat er iets dat zijn gelijke niet kent. ‘Flavors and aromas unknown in this vine and totally different from any other wine,’ belooft het achteretiket.

Om de kwaliteit nog verder op te voeren, heeft men bij Bodegas Ximénez-Spínola een paar jaar geleden besloten om de bodega in hartje Jerez de la Frontera te sluiten. De nieuwe is gebouwd tussen de pagos Añina en Balbaina in, ongeveer 2 kilometer van de stad Jerez richting Sanlúcar de Barrameda, dat aan de kust ligt. De nieuwe bodega is sinds de oogst van 2012 in gebruik.

Verrassende aromatische neus met tonen van gekonfijte sinaasappel, rozijnen, pruimen en sjiek hout. In de mond vol en rond met een mooie balans tussen rijp fruit en hout en opvallend prettige zuren. Een lange complexe afdronk met mineralen en een spannend bittertje.

Ximenez Spinola "Lenta"

€ 35,00
Klik en bestel

Specificaties

Regio Spanje, Jerez
Oogstjaar 2015

Ximenez Spinola "Lenta" als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook , Twitter , e-mail of bel 076 521 8125

Gerelateerde producten

Sluiten menu