Menu

Agenda proeverijen / Kroatische wijnen

Kroatische wijn
Kroatische wijn is bij de meeste mensen nog onbekend, alhoewel het één van de oudste wijngebieden ter wereld is. De wijnbouw in het huidige Kroatië bestond al honderden jaren voor de opkomst van het Romeinse Rijk.

Kroatische wijn is enorm in opkomst. In New York zetten toprestaurants mooie wijnen op de kaart uit Istrië, Slavonië en Dalmatië. Ook in Nederland en België zijn top-sommeliers en wijnschrijvers inmiddels overtuigd van de kwaliteit van Kroatische wijn.

Kroatië kent meer dan 300 geografisch afgebakende wijndistricten. De wijngebieden in Kroatië zijn verdeeld in twee zones die klimatologisch aanzienlijk verschillen; de Kroatische binnenlanden (Kontinetalna) en de Adriatische kuststrook (Primorska).

De continentale wijnstreken liggen in het noord-westen (Plješivica, Prigorje, Varaždin, Međimurje, Pokuplje en Moslavina) en noord-oosten (Slavonië en Dunav). In de binnenlanden bestaat de productie vooral uit witte wijn.

De kuststreek omvat de gehele Kroatische kust, Istrië, Noord Dalmatië, Dalmatisch Zagora en Midden- en Zuid Dalmatië. Aan de Adriatische kust is het droog en 's zomers heet. De druiven groeien op rotsige bergen aan de kust en op de eilanden. Er groeien zowel witte als blauwe druiven, waar Mediterrane wijnen van geproduceerd worden.

We presenteren een aantal biologische wijnen van kleine wijnboeren die met moderne techniek en ouderwetse gedrevenheid prachtige wijnen maken zoals de graševina, pošip, malvazija, frankovka en het ‘zusje’ van de Primitivo en de Zinfandel, de plavac mali.

U bent van harte welkom vanaf 13.00 uur!
Er zijn geen kosten verbonden aan deze proeverij!

Sluiten menu
Sluiten menu

Wijn proeven