bonalgue

De reputatie van de wijnen uit Pomerol is omgekeerd evenredig aan het oppervlak. Het dorpje Pomerol telt slechts zo’n 1000 inwoners en is net 6 km² groot! Dit bijzondere dorpje huisvest enkele van de grootste wijnen uit de Bordeaux. Gelegen op een plateau dat vooral uit een kleiachtige, ijzerhoudende ondergrond bestaat en beplant met vooral merlotdruif! Pomerol heeft vooral naam gemaakt door de eigen stijl van de wijnen. Ze bezitten een diepe kleur, een intense geur met daarin veel aardse nuances en romig, kruidig bessenfruit, gecombineerd met vanille, truffels e.d. De smaak is vol en krachtig, met aardse impressies en veel romig fruit, kruiden en vanille. Een stijl die aanspreekt…zoveel is duidelijk. Echter, gezien de omvang van de streek en de kleine volumes zijn de wijnen lastiger te verkrijgen dan bijvoorbeeld St. Emilion.

Château Bonalgue ligt in het westen van de Pomerol, dicht bij de grens met Libourne en is sinds 1926 eigendom van het handelshuis Jean-Baptiste Audy, die ook de châteaux Clos de Clocher, Burgrave, Beauséjour de Bonalgue, Monregard LaCroix (Pomerol), Les Hauts-Conseillants, Les Hauts-Tuileries (Lalande de Pomerol), Les Echevins en Du Courlat (Lussac St.-Emilion) bezit. Naast de eigen domeinen beschikt de familie over langlopende contracten met tal van châteaux in de Bordeauxstreek. Het stijlvolle landhuis werd in 1815 gebouwd door kapitein Rabion, een veteraan uit het leger van Napoleon. De regimentswapens en -vlaggen zijn verwerkt in de gevel. Opvallend zijn ook de hoge Libanese ceders in de tuin.

Bodem van zand, klei, grind met ondergrond van alios (ijzererts kenmerkend voor Pomerol) en grind, een bodemtype dat zeer goed warmte vasthoudt en dus mede bijdraagt aan een gelijkmatige rijping van de druiven.

Het is een klein domein met een wijngaard van 9,4 ha. De opbrengst is slechts 35.000 flessen/jaar. Selectie van het fruit vóór en na ontsteling, inweking en fermentatie in temperatuur-gecontroleerde roestvrijstalen vaten. Vinificatie per perceel, handmatige remontage en malolactische fermentatie in eiken vaten. 18 Maanden rijping in Franse eiken vaten (50% nieuw, 50%, 1 jaar oud).

Een ‘warme’ neus met de o zo kenmerkende donkere Pomerol tonen. Rijp zwart fruit, pruimen, cacao en fijn cederhout. Volle aanzet, rijpe, zachte smaak van truffel en zoethout. Lange, ronde afdronk!

Ch. Bonalgue Pomerol

€ 59,95

Specificaties

Stijl Vol, Romig, Gestructureerd
Aroma's Blauwe bes, Ceder, Pruim
Regio Pomerol, Frankrijk
Druif merlot, cabernet franc +
Agricultuur biologisch
Oogstjaar 2016

Ch. Bonalgue Pomerol als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Menu