Wijnverhalen

Bodega Valserrano

Bodega Valserrano is een familiebedrijf met wijngaarden in de schitterende Rioja Alavesa. Geleid door familie de Simòn met aan het hoofd papa Juan, zoon Jaime (wijnmaker), dochter Maria en zoon Pablo de Simòn. Ze maken karakteristieke wijnen als Rioja Blanco, Rioja Crianza en Reserva, maar wat ons betreft is de Rioja Monteviejo het vlaggeschip.

Op zondag 9 april vertrokken we om 06.00 uur naar het Baskenland in Noord Spanje. Zondagavond ontmoetten we Pablo in Getarria om de volgende ochtend samen door te rijden naar Villabuena de Álava. We worden allerhartelijkst onthaalt door de complete familie.

Eerst rijden we het veld in om de wijngaarden te bekijken. Deze liggen er strak bij zonder ook maar een sprietje gras tussen de wijnstokken. De reden is dat deze streek heel droog is en alhoewel ze biologisch werken, zou gras tussen de rijen (om biodiversiteit te bevorderen) teveel vocht wegnemen en droogtestress geven voor de wijnstokken, die immers veel dieper wortelen. Ook bezoeken we de bijzondere wijngaard Monteviejo waarvan de stokken in 1948 geplant zijn. Finca Monteviejo is iets bijzonders, zeker voor de Rioja streek. De druiven voor deze topwijn komen uitsluitend van het gelijknamige perceel dat in 1948 werd aangeplant met voornamelijk tempranillo en een klein beetje graciano en garnacha-druiven. De bijzondere ligging, de oude wijnstokken en arme grond, de zorgvuldige oogst en vinificatie maken deze wijn tot één van de meest karaktervolle van de streek. Na vinificatie krijgt de wijn 12 tot 14 maanden opvoeding op uitsluitend nieuwe, eikenhouten fusten.

Vervolgens rijden we terug naar de bodega om de verschillende wijnen van het fust te proeven samen met papa Juan en Pablo. Het is altijd (in)spannend om jonge wijnen te beoordelen welke de opvoeding nog niet afgerond hebben. Na zo’n 20 wijnen geproefd te hebben in de kelder wordt het tijd om de nieuwe jaargangen die op fles zijn gebracht te beoordelen.

Dat doen we tijdens een uitgebreide lunch met de familie. Het niveau van de wijnen blijkt van evenredige kwaliteit te zijn als de gastvrijheid en hartelijkheid van de familie de Simòn! We proeven serieus en uitbundig met als hoogtepunt de Valserrano Gran Reserva Blanco uit 2000, een illegale fles Merlot 2008 èn natuurlijk de magistrale Finca Monteviejo 2004!

Eind van de middag vertrekken we naar Logroño om het bruisend hart van deze stad te verkennen en te genieten van tapas en wijn! Het werd een gedenkwaardige avond …..

Klik hier voor het assortiment!

Menu