Dal Maso Gambellara


Sappig en uiterst prettig als eerste impressie. De wijn is heerlijk toegankelijk, uitgesproken verteerbaar en verkwikkend. Goede fraîcheur en levendig en fris. In de finale komt de bodeminvloed dan weer wat geprononceerder tot uitdrukking in de vorm van een uiterst subtiele stroefheid (van de gladde steen) en een nog subtielere bitterheid van de rijpe citrusvrucht.

Perfecte begeleider van de Italiaanse “middagmaaltijd” met de bereidheid niet te zwaar te wegen maar wel veel te betekenen: asperges (in het seizoen), zacht gerookte vis (beekforel), een “zee-gestuurde” pasta met verse venus-schelpen, diepe oesters (fines de claires) en uiteraard de wat frissere kazen.


In Veneto wordt sinds mensenheugenis wijn gemaakt. Vooral de vruchtbare vulkanische en kalkrijke bodems langs de voet van de Alpen golden al vroeg als herkomstgebied van kwalitatief interessante wijnen. In de omliggende vlakte werden eenvoudige wijnen gemaakt voor de plaatselijke consumptie. Tegenwoordig is Veneto, als omvangrijkste wijnregio na Sicilië en Apulië, goed voor de grootste hoeveelheid DOP-wijnen van Italië. Een van de bekendste is Valpolicella, met zijn beroemde Ripasso en Amarone, gemaakt van deels ingedroogde druiven. Uit Soave komen mooie witte wijnen van hoofdzakelijk garganega en Prosecco tenslotte, komt uit het gebied ten noorden van Venetië en is ook in ons land al jaren een van de populairste mousserende wijnen.

Wijngaarden gelegen in Gambellara. De stokken hebben een minimale leeftijd van 20 jaar en staan op een bodem die rijk is aan vulkanisch gesteente. Deze wijn wordt gemaakt van 100% garganega. Voor het persen worden de druiven ontsteeld; de schillen hebben slechts kortstondig contact met het sap. Vergisting op RVS-cuves (temperatuurgecontroleerd op 14-16° C). Gedurende 3 a 4 maanden rijpt de wijn ‘sur lie’. Uitgesproken expressief met een spectaculaire mix van bodeminvloed/mineraliteit (vuursteen/karbiet/calciumcarbide) en gewassen als asperges en vruchten als witte bessen. De wijn bezit het licht explosieve en subtiel rokerige van de beste en zeer rijpe Sauvignons, maar dan met een heel eigen karakter.

Dal Maso Gambellara Bianco

€ 9,25

Specificaties

Stijl Aromatisch, Droog, Fris, Sappig
Aroma's Bloemig, Citrus, Geel fruit
Regio Veneto - Gambellara, Italie
Druif garganega
Oogstjaar 2023

Dal Maso Gambellara Bianco als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Accepteer cookies om deze video te bekijken

Gerelateerde producten

Menu