IXSIR Altitudes Rouge

Libanon heeft een wijnbouwtraditie van ver voor het begin van onze jaartelling. Gedurende het Ottomaanse rijk is de wijnbouw verwaarloosd maar in 1857 pakte Château Ksara de draad weer op. Sinds de burgeroorlog in de 20ste eeuw is het aantal wijnbedrijven gestegen van 5 naar ruim 40. Het zwaartepunt van de productie ligt in de oostelijk gelegen Bekaa Vallei. Andere regio’s zijn Batroun in het noorden, Mount Lebanon ten noorden, oosten en zuiden van Beirut met oa het gebied Chouf en het Zuiden met terrassenwijnbouw bij Jezzine. Er is ca. 2.000 ha aangeplant voor wijnbouw. Traditionele druivenrassen zijn merwah (wit), maar er staan ook blauwe kruisingen als caladoc (grenache noir x malbec) en arinarnoa (tannat x cabernet sauvignon) aangeplant. Daarnaast veel mediterrane en internationale Franse rassen. Het klimaat is mediterraan, in de Bekaa Vallei warm in de zomer en koud in de winter. Hoger gelegen wijngaarden bij Mount Lebanon en in het zuiden bij Jezzine zorgen voor een koeler microklimaat. Druiven rijpen in het algemeen prima en opbrengsten zijn met gemiddeld 5.000 kg/ha laag.

Ixsir is een nieuw wijnbedrijf dat in 2007 is gestart door een aantal Libanese families. Hubert de Boüard (Château Angélus) is consulterend oenoloog en wijnmaker is Gabrielo Rivero, met ervaring in Ribera del Duero, bij Château Sociando Mallet en het Libanese Château Kefraya. Het bedrijf heeft 120 ha wijngaard verdeeld over verschillende locaties in Libanon. Bodems zijn klei-kalkhoudend en kalkhoudend met stenen. De prachtige kelder in Basbina (niet ver van de kust in het Batroun gebied) is in 2009 gebouwd onder een 400 jaar oud traditioneel Libanees huis. Er wordt bij Ixsir niet geïrrigeerd en de productie bedraagt per jaar ongeveer 300.000 flessenDe druiven worden met de hand geplukt en in 18 kg kratten gekoeld naar het wijnbedrijf in Basbina aan de kust gebracht. Alles gebeurt hier met zwaartekracht. Er wordt niet gepompt. De druivenrassen worden apart gevinifieerd en op 28-30ºC vergist. Na de malolactische gisting wordt de wijn 6 maanden op15% nieuw en 85% maximaal twee keer gebruikt Franse eiken vaten opgevoed. Na het blenden wordt de wijn gebotteld en pas na ruim een jaar flesrijping vrijgegeven voor verkoop.

Een rijke neus met zwarte bes, kruiderij, zwarte peper en tonen van hout. Volle, krachtige smaak. Mediterraans van karakter met tonen van balsamico, drop en veel sappig rood fruit. Modern qua stijl met een goede balans tussen fruit, alcohol, houtlagering. Blijft lang na.

IXSIR Altitudes Libanon

€ 19,95

Specificaties

Stijl Rijk, Gestructureerd, Warm
Aroma's Blauwe bes, Cacao, Peper
Regio Batroun, Libanon
Druif cabernet sauvignon, caladoc +
Agricultuur lutte raisonnee
Oogstjaar 2017

IXSIR Altitudes Libanon als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Menu