Jacquesson 746

Champagnehuis Jacquesson, opgericht in 1798, is al vanaf het begin bijzonder. De zoon van de oprichter was een slimme uitvinder; hij bedacht onder andere het korfje dat champagnekurken op hun plek houdt. Ook met de kwaliteit zat het meteen goed. Napoleon Bonaparte reed op weg naar het slagveld graag een stukje om voor de champagne van Jacquesson. Hoewel dit kleine bedrijf verschillende keren een nieuwe eigenaar kreeg, is er in wezen niets veranderd. Het staat nog steeds voor kwaliteit met een originele benadering. De eigenaars van nu, de broers Jean-Hervé en Laurent Chiquet, willen dat al hun wijnen een eigen karakter hebben dat het oogstjaar en de herkomst weerspiegelt. Ze zijn niet bang om hun eigen weg te gaan en maken bijvoorbeeld geen standaard-cuvée die elk jaar hetzelfde moet smaken. Jacquesson is gevestigd in Dizy in de regio Champagne. De wijngaarden liggen op de beste plekken in de Côte des Blancs en de Vallée de la Marne, maar zoals de broers zelf zeggen: het beste terroir is niets waard als je er niet goed voor zorgt. Daarom bewerken ze hun wijngaarden zo natuurlijk mogelijk. Ook bij het wijn maken gaan ze voorzichtig te werk en forceren niets. Zo ontstaan er champagnes met een eigen persoonlijkheid. Ze starten in 1988 met een nieuwe, revolutionaire benadering van hun wijnen. Iedere jaargang beschouwen zij als een unieke, op zichzelf staande wijn, die het terroir en het klimaat van dat jaar zo goed mogelijk moet weerspiegelen. Om dit te benadrukken krijgt iedere non-vintage wijn een eigen nummer, startend met Cuvée No 728 in het jaar 2000. De Cuvée 700-serie heeft de wijn uit het betreffende oogstjaar als basis, aangevuld met reservewijnen uit eerdere oogstjaren. De wijn rijpt 5 jaar op de lies voordat de dégorgement plaatsvindt en de uiteindelijke wijn wordt gebotteld.

Cuvee 746 betreft de oogst 2018! een overvloedige oogst, met een mooie rijpheid en matige zuurgraad. Deze zeer mooie Extra-Brut (0,75 g/l), gemaakt voor 68% op de terroirs van Aÿ, Dizy en Hautvillers en voor 32% op die van Avize en Oiry. De 746 cuvées heeft een fraaie finesse, zuiverheid en ongelooflijk verouderingspotentieel. Als resultaat van een blend van 43% Chardonnay, 30% Meunier en 27% Pinot Noir, biedt het citrus en brioche tonen in de neus.

De wijn heeft krachtige, uitnodigende aroma’s van witte bloemen, brioche en citrusvruchten. In de mond een indrukwekkende verfijning, spanning en mineraliteit. Een uitzonderlijke, frisse stijl Champagne, levendig, zacht en verfijnd van karakter met een prachtige minerale afdronk.

Jacquesson Cuvee 746

€ 69,50

Specificaties

Regio Champagne, Frankrijk
Druif chardonnay, pinot noir, pinot meunier
Agricultuur biologisch

Jacquesson Cuvee 746 als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Menu