Miraval

Het historische landgoed Miraval in de Provence ligt bij het dorp Correns, zo’n 75 kilometer ten oosten van Aix-en-Provence. Het beschikt over een eigen vallei, die zich van oost naar west uitstrekt over een lengte van 4 kilometer. De geschiedenis van Miraval gaat terug tot de dertiende eeuw, toen kloosterlingen hier wijn maakten. De huidige eigenaar, Brad Pitt, werkt sinds een aantal jaren samen met het bekende Famille Perrin om dit schitterende landgoed verder te ontwikkelen als wijnbedrijf.

Het domein bestaat uit een gebied van 600 hectare met daarin tuinen, olijfgaarden, bospercelen en wijngaarden, die biologisch bewerkt worden. Miraval beslaat daarmee niet alleen de hele vallei, maar ligt ook in twee appellations: Côtes de Provence en Coteaux Varois en Provence. De naam Coteaux Varois is afgeleid van de Var; een droge, warme streek, die met name bekend is om de productie van rosé. De beboste heuvels die dit gebied omringen, houden de zachte lucht tegen die van de Middellandse Zee komt, waardoor de druiven hier boven de 350 meter soms niet goed rijpen. Voor Miraval geen probleem, want de wijngaarden van dit domein liggen op smalle terrassen tot op maximaal 350 meter hoogte. De vallei heeft bovendien een eigen microklimaat, met veel zonlicht overdag en een stroom koele lucht tijdens de nacht. Dit verschil in dag- en nachttemperatuur bevordert de ontwikkeling van frisse zuren en aroma’s in de druiven.

Marc en Pierre Perrin van Famille Perrin breiden langzaamaan het aantal percelen wijngaard van Miraval uit. Ze zoeken daarbij naar de beste terroirs, die wat hen betreft bodems hebben waarin kalksteen overheerst, omdat dat de elegantste wijnen oplevert. Voorbeelden van bijzonder goede wijngaarden op Miraval zijn Muriers, Longue en Romarin. De grond bestaat er uit een optimaal mengsel van klei en kalk, op een ondergrond van mergel uit het Keuper; een ondergrond die je ook vindt in delen van de Bourgogne en in bijvoorbeeld het Duitse Franken.

De druiven die zich in het terroir van Miraval het best thuisvoelen, zijn de druiven die van oudsher in Zuid-Frankrijk geteeld worden, dus rassen als grenache noir, syrah, cinsault, grenache blanc en rolle. Ze worden altijd ’s ochtends vroeg geoogst, zodat ze fris blijven, en in de splinternieuwe en hypermoderne wijnmakerij op het domein zelf tot wijn verwerkt. De Perrins werken vaak met blends van op tank en op vat vergiste wijnen, waardoor die de voor Miraval kenmerkende balans van frisheid, rondeur en ingetogen kracht krijgen. Met dank aan het bijzondere klimaat, de kalkrijke bodems en het perfectionisme van Famille Perrin en Brad Pitt.

Miraval Rosé Côtes de Provence Magnum

€ 58,50

Specificaties

Stijl Elegant, Levendig, Sappig
Aroma's Aardbei, Framboos, Peer
Regio Provence, Frankrijk
Druif syrah, cinsault +
Oogstjaar 2023

Miraval Rosé Côtes de Provence Magnum als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Menu