Morgenster Lourens River Valley

Morgenster Estate ligt in Somerset West, in het hart van het westelijke deel van de Kaap. Behalve wijnen in de stijl van rode Bordeaux maakt men hier alom geprezen Extra Virgin Olijfolie. Aanvankelijk maakte het domein deel uit van het bedrijvige Vergelegen, het voormalige bezit van gouverneur Willen Adriaan van der Stel. Toen hij in 1708 werd teruggeroepen naar Nederland werd het langgoed in vieren verdeeld. Een deel kwam in handen van Jacques Malan, een uit Frankrijk gevluchte hugenoot. Jacques Malan gaf zijn bezit de naam Morgenster. Bijna drie eeuwen later, in 1992, koopt Toscaan en Zuid-Afrika liefhebber Giulio Bertrand het domein om er van zijn pensioen te gaan genieten. De bergen rondom Morgenster herinneren hem aan z'n vaderland en hij besluit olijven en wijndruiven aan te planten.

De eerste die Giulio komt assisteren is Gerrie Duvenage. Deze expert op het gebied van olijventeelt zet sinds zijn komst in 1994, Morgenster als olieproducent op de kaart door de ene internationale prijs na de andere in de wacht te slepen. Oenoloog en directeur van Cheval Blanc, Pierre Lurton verbindt zich samen met Afrikaans wijnmaker Marius Lategan in 1999 aan Morgenster. In 2004 komt Gerrie Wagener, ervaren wijnbouwer en voormalig directeur van Vergelegen en Boschendal, het team versterken. Behalve veel olijfbomen telt het domein inmiddels 40 hectare wijngaarden beplant met stokken voor merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc en petit verdot.

De druiven voor de Lourens River Valley worden vanaf de vroege uurtjes in de morgen geplukt tot de buitentemperatuur is opgelopen tot maximaal 24 graden. Dan worden ze aan de sorteertafel geselecteerd op uiterlijk, ontsteeld en gekneusd. De most gaat vervolgens van iedere druivensoort afzonderlijk voor 12 tot 20 dagen schil-inweking en vergisting op fust. De verschillende wijnen van merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc ouderen vervolgens 15 maanden op eiken, worden geassembleerd in de respectievelijke verhouding 55, 40 en 5 procent en de uiteindelijke blend rijpt nog eens 45 dagen op hout, verlengd met 9 maanden op fles. Daarna is de Lourens River Valley mooi van geur met aroma's van zwarte kersen, cassis, aardbeien, geroosterd brood en ceder. Ook in de mond zijn rijpe rode en zwarte vruchten te ontwaren naast marsepein en een verleidelijke vanille- en houttoets. De wijn is uitstekend in balans met zachte tanninezuren tegenover verrukkelijk fruitzoet, afgerond met een brede en aangenaam spannende lengte. Dit paradepaardje van Morgenster is op dronk - decanteren is aan te bevelen - maar 3 tot 5 jaar flesrijping zal de wijn ten goede komen. Zeker in combinatie met geroosterd vlees, belegen kazen, goed gezelschap, een sigaar en/of open haard.

Morgenster Lourens Rivier

€ 25,95

Specificaties

Stijl Aromatisch, Rijp, Vol
Aroma's Blauwe bes, Ceder, Tabak
Regio Stellenbosch, Zuid Afrika
Druif merlot, cabernet sauvignon +
Oogstjaar 2016

Morgenster Lourens Rivier als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Hess The Lion

USA, Napa Valley cabernet sauvignon, malbec +
€ 277,00
Menu