Vale Meao 2019 tinto

In het het oostelijke deel van de Douro, bij de Spaanse grens ligt Quinta do Vale Meão, geboorteplaats van Barca Velha, de bekendste en hooggeprezen Douro. De quinta is eigendom van Francisco Javier de Olazabal, de achter-achterkleinzoon van Dona Antonia Ferreira die de quinta kocht in 1877. De oud-directeur van het porthuis Ferreira is in 1998 met zijn zoon, oenoloog Xito (Francisco) Olazabal wijn gaan maken van dit uitzonderlijke terroir.

Hun eerste wijn, Meao 1999, werd meteen tot beste Portugese wijn van 1999 uitgeroepen. Het is de meest beroemde quinta van Portugal en maakt ook deel uit van de beroemde Douro Boys. Alle wijnen die zij nu maken staan garant voor een authentieke beleving van de Douro wijnen, uiteraard gemaakt van de typische portugese druivensoorten uit de Douro regio. Quinta do Vale Meão behoort tot de top van Portugal en je proeft waarom dat zo is!

Wijngaarden

Op het domein is 65 ha van de 270 ha met wijngaarden aangeplant. De bodem varieert hier in de bocht van de Douro sterk. Graniet, leisteen, kiezel en alluviale gronden wisselen elkaar af. De diversiteit van de terroir is voor het Douro-gebied ongebruikelijk. De volgende druivenvariëteiten zijn aangeplant: touriga nacional (35%), tinta roriz (30%), touriga francesa (15%), tinta amarela (10%), tinta barroca (5%) en tinto cão (5%).

De binnenkomende druiven worden hier zorgvuldig geselecteerd alvorens ze gekneusd in de lagares verdwijnen. In de lagares (kniediepe, betonnen bakken) worden de druiven met de voet getreden. Het gebouw is eigenlijk in tweeën gedeeld. Het gedeelte met de lagares en de fermenters (inox tanks, waar de vergisting van de tafelwijnen plaats vindten het deel met de opslag van de tanks en de barriques.

Deze blend bestaat uit 53% touriga franca, 40% touriga nacional, 5% tinta barroca and 2% tinta roriz. In de neus ongelooflijk geconcentreerd, dik van aroma’s van viooltjes, zwarte bessen, cacao, ceder en een hint sinaasappel. De smaak is krachtig en rijk met een prachtige balans tussen rijp fruit, houttonen en zachte tannines.

Quinta do Vale Meao Tinto

€ 149,50

Specificaties

Stijl Vol, Rijk, Gestructureerd
Aroma's Blauwe bes, Ceder, Specerijen
Regio Douro, Portugal
Druif touriga nacional, touriga franca +
Agricultuur biologisch
Oogstjaar 2021

Quinta do Vale Meao Tinto als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Menu