rippa dorii tempranillo

Het belangrijkste wijngebied van de regio Castilla y León ligt ten noorden van Madrid en ten zuiden van Rioja, aan de rivier de Duero. De rivier stroomt naar het oosten en gaat onderweg dwars door Rueda. In Portugal wordt de rivier de Douro genoemd. De oppervlakte van Ribera del Duero is vijf keer kleiner dan die van wijnstreek Rioja. Het wijngebied heeft sinds het begin van de jaren ’80 een enorme ontwikkeling doorgemaakt en de wijnen behoren tot de mooiste van Spanje. Het gebied trekt veel wijnmakers uit andere delen van het land aan die hun geluk graag in Ribera del Duero komen beproeven. De favoriete druif is net als in Rioja de tempranillo, om precies te zijn een kloon daarvan, die hier tinta del país of tinto fino heet. De wijngaarden liggen op grote hoogte, tot wel negenhonderd meter. Het klimaat is bar met koude lange winters, korte hete zomers en weinig neerslag, waardoor grote opbrengsten per hectare niet gebruikelijk zijn. Het groeiseizoen is betrekkelijk kort en het verbouwen van druiven brengt dan ook de nodige risico’s met zich mee. Voordeel van het klimaat is dat ook in de zomer de nachten koel zijn, hetgeen voor verfijnde, intense aroma’s in de druiven zorgt. Geselecteerde familiewijngaarden in het hart van de Ribera del Duero: het Cuenca del Riaza-gebied van Burgos. Wijngaarden ouder dan 15 jaar en met opbrengsten van minder dan 5.500 kilo per hectare zorgen voor de gewenste kwaliteit.

Hele fijne expressie van de Tempranillo druif. Bosbessen, karamel, cederhout, muntdrop en donkere kersen. Licht rokerig van de houtrijping.

Sappige en verleidelijke wijn met karakter. Niet te straf, maar wel voldoende body en structuur. De tannines laten zich zien, maar zijn plezierig en goed geïntegreerd met het sap. Voor een jonge Ribera zeer prettig. De geur van muntdrop komt ook sterk naar voren in de smaak. De zuren zijn mooi in balans door de houtrijping. Echt een lekker glas wijn om zo te drinken, maar ook heel goed inzetbaar bij rood vlees, runderstoof of zelfs wat stevigere bereidingen (gekruid) van gevogelte.

Rippa Dorii Roble

€ 13,25

Specificaties

Stijl Vol, Sappig, Fruitrijk
Aroma's Blauwe bes, Kers, Specerijen
Regio Ribera del Duero, Spanje
Druif tempranillo
Oogstjaar 2022

Rippa Dorii Roble als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Menu