Sfursat Nino Negri 5 erstelle

Als je de kronkelende Valtellinavallei binnenrijdt begrijp je meteen waarom er zoveel arbeid nodig is om deze unieke wijnen te produceren. De hellingen (op het volle zuiden gericht) zijn steil, de gemiddelde wijngaard is klein en er zijn weinig wegen. De oogst geschiedt uitsluitend met de hand, de plukkers moeten vaak een lang stuk over moeilijk begaanbare paden lopen en bij gebrek aan plukkers maakt men dan ook steeds meer gebruik van helicopters om de druiven zo snel mogelijk binnen te halen. De Nebiolodruif die in Piemonte voor o.a. de grote Barolo’s zorgt en waar ook Valtellina gemaakt van dient te worden, heet hier lokaal Chiavennasca. De Vallei is ingedeeld in een aantal subregio’s die ieder voor hun eigen karakter garant staan. Van west naar oost zijn dat: Sassella, Grumello, Inferno en en diep in de vallei Valgella dat aan de Zwitserse grens ligt.

De meest vooraanstaande producent sinds 1897, is in bezit van 38 hectare wijngaard en daarmee ook de grootste producent. Naast de tradities die Nino Negri respecteert probeert men ook nieuwe technieken om de wijnen op een nog hoger niveau te krijgen. Zo wordt er naast het gebruik van (grote) Sloveense eikenhout vaten een deel van de wijnen opgevoed op Franse “barrique” om de wijnen nog meer diepgang te geven. Sfursat is een van de specialiteiten van de streek (zie verder) en de “5 estelle” van Nino Negri wordt hier gezien als de allermooiste wijn van de streek.

Sfursat 5 Stelle wordt alleen gemaakt in exceptionele oogstjaren en gemaakt van de beste wijngaarden. Na de handmatige oogst worden de druiven ingedroogd en verliezen 30% van hun volume. Dan worden de beste druiven geselecteerd, 35% van het totaal wordt gebruikt voor de 5 Stelle. Dan vindt de schilweking plaats op koude temperatuur voor 3 dagen om aroma’s te ontwikkelen. Vervolgens vind de fermentatie plaats op 25-26 graden voor 12 dagen. De wijn wordt na de vergisting verplaats naar nieuwe Franse eikenhouten fusten voor een periode van 20 maanden. Voordat de wijn klaar is voor transport rijpt deze op fles in kelder voor 6 maanden.

Sfursat * Nino Negri

€ 67,75

Specificaties

Stijl Aromatisch, Rijk, Warm
Aroma's Aardbei, Kers, Pruim
Regio Lombardije, Italie
Druif nebbiolo
Oogstjaar 2020

Sfursat * Nino Negri als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Menu