Te MATA Gamay

Het wijngebied Hawkes Bay, gelegen aan de kust en rondom de stad Napier halverwege het noordereiland van Nieuw-Zeeland, is het zonnigste en warmste wijngebied van het land. Het ligt op de 40ste breedtegraad, vergelijkbaar met Madrid op het noordelijk halfrond. Toch is de gemiddelde temperatuur hier lager dan in het Bordeauxgebied. De bodems bevatten veel zand en kiezel, de heuvels zijn vaak kalkhoudend. Naast de chardonnay zijn vooral de Bordeauxrassen merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc erg succesvol, syrah is opkomend. De 'Woodthorpe Vineyard' (basis van een aantal Estate Vineyards wijnen) is sinds 1994 een wijngaard van 220 hectaren groot, deels in bezit van Te Mata. Het is gelegen langs de rivier, op het noorden uitkijkend en is licht oplopend. Het gebied Hawke’s Bay kent een aantal subregio’s waaronder Central Hawke’s Bay, Mangatahi Terraces, Esk River en de streken waar Te Mata zijn wijngaarden heeft: Gimblett Gravels (vlak en veel kiezels), Havelock (North) Hills en Bridge Pa Triangle (ook bijzonder goed voor syrah).

Te Mata Estate, het oudste commercieel nog opererende wijnhuis van Nieuw-Zeeland, is opgericht in 1896 in Havelock, net ten zuidoosten van de havenstad Napier, gelegen op het noordereiland. Het is een echt familiebedrijf met sinds 1978 John Buck aan het roer, nu terzijde gestaan door zijn zoon Nicholas. Te Mata Estate ontleent zijn naam aan een hoge heuvel in het gebied, de Te Mata Peak (399 meter) en behoort tot de 5 ‘Icon Wineries of NZ’. Te Mata wordt gezien als de beste chardonnay en cabernet-merlot producent van het landAlle druiven komen van eigen 180 ha wijngaarden.

Te Mata haalde in 1995 de allereerste gamay stokken uit Frankrijk (van

Beaujolais Crus) naar Nieuw-Zeeland. Alle druiven zijn afkomstig van één wijngaard, Woodthorpe Terraces Vineyard. Van het fruit onderging 44-47% macération carbonique om het optimale fruitaroma te verkrijgen. De vinificatie van de overige 53-56% ging op de voor rode wijn gebruikelijke manier. Beide delen ondergingen de malolactische vergisting en kregen 7 weken houtlagering in 3 jaar oude Franse barriques (waar voorheen de syrah in heeft gerijpt). Daarna werd de wijn geblend en gebotteld.

Licht rode, fruitige wijn. Veel typiciteit van de gamay druif, maar ook diepere, complexe, aardse en animale tonen. Verfrissende zuren en soepel bosvruchtenfruit maken de wijn speels en zacht.

Te MATA Gamay Noir

€ 19,50

Specificaties

Stijl Aromatisch, Elegant, Fruitrijk
Aroma's Kers, Aards, Pruim
Regio Hawke s Bay, Nieuw Zeeland
Druif gamay noir
Agricultuur biologisch
Oogstjaar 2021

Te MATA Gamay Noir als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Menu