viu-manent-chardonnay-reserva-2015

Colchagua Valley ligt in het hart van Chili's lang gerekte wijnbouwzone. Het gebied bevindt zich 130 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago en maakt deel uit van de grotere Rapel Valley. De Colchagua vallei loopt van oost naar west en is zo'n 30 kilometer breed. Aan de noord- en zuidkant wordt het gebied omsloten door het kustgebergte, in het oosten door de Andes. In het westen is er een opening naar de Stille Oceaan. Via deze opening kan zeelucht de vallei binnenstromen. Vooral 's nachts zorgt dit voor een sterke afkoeling. Het verschil tussen dag- en nachttemperatuur bedraagt daardoor soms meer dan 20 graden. De koele nachten zijn bijzonder gunstig voor een evenwichtige rijping van de druiven, aangezien aroma's en zuren zo behouden blijven. Een andere sterke troef van Colchagua en van Chili in het algemeen is de intensiteit van het zonlicht, zo belangrijk voor de fotosynthese van de druiven en een geringe neerslag. Deze gunstige klimaatomstandigheden en de afwezigheid van plantenziektes maken het mogelijk om op grote schaal ecologische teeltwijzen toe te passen. Sinds het midden van de 19e eeuw houdt de familie Viu zich bezig met wijnhandel. In 1935 kwam het tot de oprichting van het huidige bedrijf in Santiago. Drie decennia lang opereerde het als handelshuis. Het zou tot 1966 duren vooraleer het bedrijf zijn eerste eigen wijngaarden aankocht in de Colchagua vallei. Viu Manent is sterk begaan met de ecologische aspecten van de wijnbouw en met de invloed van terroircondities op de wijn.

De nieuwe aanplant is grotendeels gerealiseerd op hellingen, wat in Chili allesbehalve voor de hand liggend is. De meeste producenten geven de voorkeur aan de veel makkelijker te beheren wijngaarden in de vlakte, waar de bodem vruchtbaarder is en irrigatie het makkelijkst is toe te passen. Viu Manent verwacht echter een betere kwaliteit fruit met een surplus aan extract van arme bodems bij een minimale irrigatie. Een oude wijsheid is immers dat de druivenstok het niet te makkelijk te mag hebben.

Deze elegante chardonnay van twaalf tot veertien jaar oude stokken gaat direct na de oogst voor inweking gedurende twaalf uur op roestvrij staal. Vervolgens gaat een kwart van het sap op vaten van Frans en Amerikaans eiken, de rest vergist - bij laag gehouden temperatuur - op tank. Na de fermentatie rijpen beide wijnen om aan complexiteit te winnen vier maanden op hun eigen gistcellen. Pas dan volgt assemblage, wordt er gefilterd en kan men gaan bottelen. Zuiver, sappig, en fruitig met heerlijke aroma's van meloen, citroen, vijg en ananas. En miniem getoast, honingrijk en een beetje romig.

Viu Manent Chardonnay Reserve

€ 11,95

Specificaties

Stijl Aromatisch, Sappig, Fruitrijk
Aroma's Banaan, Citrus, Peer
Regio Colchagua Valley, Chili
Druif chardonnay
Oogstjaar 2022

Viu Manent Chardonnay Reserve als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Menu