ajuda-nova-tinto-1-1589445670

De wijnregio Alentejo is een heuvelachtig gebied dat bijna een derde van de oppervlakte van Portugal beslaat. Het is er heet en droog met in de zomer temperaturen tot wel 40˚C. Het is dunbevolkt en het stond als wijngebied lange tijd in de schaduw van bekende gebieden als Douro en Dão. Toch heeft Alentejo een lange wijngeschiedenis en heeft het gebied geheel eigen druivenrassen. Niet zo gek dat de laatste twintig jaar de interesse voor dit gebied fors is gestegen en het een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan vooruitstrevende en avontuurlijke wijnmakers - vaak met een gevestigde reputatie - die het potentieel van Alentejo inzagen en veel verlaten wijngaarden nieuw leven hebben ingeblazen. Ook nieuwe wijngaarden worden veelal beplant met Portugese en lokale druivenrassen.

Er worden echte terroir-wijnen gemaakt, maar door grote investeringen in wijngaarden en technieken smaken ze tegelijkertijd verrassend modern. Door het warme klimaat is twee derde van de wijnen rood. Ze worden veelal gemaakt van aragonez, trincadeira, alicante bouschet, alfrocheiro en castelão. De witte wijnen komen uit de relatief koelere delen van Alentejo en zijn opvallend fris en mineralig. De druiven die hiervoor gebruikt worden zijn onder meer antão vaz, arinto, síria, fernão pires en roupeiro.

Onder de rook van Lissabon, in de Alentejo streek, ligt Herdade da Ajuda, wijndomein van 140 ha groot en sinds 2007 in het bezit van Vanda Carvalho. Met toewijding en respect voor natuur bewerkt men de wijngaarden. Herdade da Ajuda produceert wijnen met karakter met alle kenmerken van de Alentejo streek. Het domein ligt niet ver van zee en heeft daardoor enige Atlantische invloeden. Herdade da Ajuda Nova Tinto is een blend van de meest populaire druiven in de streek Alentejo: aragonez, trincadeira, alicante bouschet, syrah en cabernet sauvignon. Herdade da Ajuda Nova Tinto is een smaakvolle rode wijn met tonen van kersen, bessen en pruimen en cacao. De tannines zijn mooi zacht en rond. De afdronk is elegant.

Ajuda Tinto Alentejo

€ 7,95

Specificaties

Stijl Sappig, Fruitrijk, Rond
Aroma's Blauwe bes, Kers, Pruim
Regio Alentejo, Portugal
Druif aragonez, trincadeira +
Oogstjaar 2019

Ajuda Tinto Alentejo als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Menu