Chauvenet NSG 1er Cru 2

De wijngeschiedenis van de Bourgogne begint met de komst van de Romeinen naar Gallië. Zij waren het die hier steden stichtten, een netwerk van wegen aanlegden en druivenstokken aanplantten. Systematische uitbreiding van de wijnbouw in Bourgondië vond echter pas plaats met het ontstaan van diverse Christelijke geloofsgenootschappen die wijn nodig hadden voor het misoffer. Met name de Cisterciëncer kloosterorde (1098) speelde een belangrijke rol in die ontwikkeling omdat zij religie combineerde met landbouw. Wat de streek nu écht zo uitzonderlijk maakt, laat zich nog het beste vertalen door het veelgehoorde terroir: de omgevingsfactoren die gezamenlijk de kwaliteit van de druiven bepalen. Bodem en microklimaat dus.

Het noorden van de Côte d’Or is de Côte de Nuits, genoemd naar het dorpje Nuits Saint Georges. Dit gebied staat bekend om de stevigere en intensere stijl (rode)Bourgogne wijnen. Dit in tegenstelling tot de zuidelijkere gelegen Côte de Beaune, die over het algemeen een wat rondere stijl Pinot Noir produceert.

In Nuits-Saint-Georges, op enkele meters van Vosne-Romanée, produceert Jean Chauvenet met bijna tien hectare wijn, waaronder niet minder dan 7 Nuits-Saint-Georges premier crus. Sommigen liggen in het noorden en sommige in het zuiden van de appellatie en vertegenwoordigen een hele reeks verschillende expressies van het terroir.

Fermentatie wordt gevolgd door 18 maanden rijping in eiken vaten (ongeveer 20% nieuw hout), behoudt het duidelijke karakter van elk terroir, waarbij de wijnen niet worden gefiltreerd of geklaard.

Compacte en consistente kleur. Verleidelijke kersentonen en cederhout in de neus. Volle smaak met veel sap en tonen van amarene-kers en drop, met ragfijne tannines en een lange finale. Deze prachtige Nuits-Saint-Georges past heel mooi bij een goed met gebraad, wild, vleesgerechten geserveerd in saus en een klassieke kaasplank.

Chauvenet Nuits-Saint-Georges 1er Cru Les Poulettes

€ 69,75

Specificaties

Stijl Elegant, Gestructureerd, Vol
Aroma's Aardbei, Kers, Tabak
Regio Bourgogne, Frankrijk
Druif pinot noir
Agricultuur biologisch
Oogstjaar 2017

Chauvenet Nuits-Saint-Georges 1er Cru Les Poulettes als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Menu