Monte meao

In het het oostelijke deel van de Douro, bij de Spaanse grens ligt Quinta do Vale Meão, geboorteplaats van Barca Velha, de bekendste en hooggeprezen Douro. De quinta is eigendom van Francisco Javier de Olazabal, de achter-achterkleinzoon van Dona Antonia Ferreira die de quinta kocht in 1877. De oud-directeur van het porthuis Ferreira is in 1998 met zijn zoon, oenoloog Xito (Francisco) Olazabal wijn gaan maken van dit uitzonderlijke terroir.

Hun eerste wijn, Meao 1999, werd meteen tot beste Portugese wijn van 1999 uitgeroepen. Het is de meest beroemde quinta van Portugal en maakt ook deel uit van de beroemde Douro Boys. Alle wijnen die zij nu maken staan garant voor een authentieke beleving van de Douro wijnen, uiteraard gemaakt van de typische portugese druivensoorten uit de Douro regio. Quinta do Vale Meão behoort tot de top van Portugal en je proeft waarom dat zo is!

Op het domein is 65 ha van de 270 ha met wijngaarden aangeplant. De bodem varieert hier in de bocht van de Douro sterk. Graniet, leisteen, kiezel en alluviale gronden wisselen elkaar af. De diversiteit van de terroir is voor het Douro-gebied ongebruikelijk. De volgende druivenvariëteiten zijn aangeplant: touriga nacional (35%), tinta roriz (30%), touriga francesa (15%), tinta amarela (10%), tinta barroca (5%) en tinto cão (5%).

Naast de bekende Quinta do Vale Meão Tinto worden er op Vale Meão nog een aantal andere zeer bijzondere wijnen gemaakt in vaak maar zeer kleine hoeveelheden. Het gaat hier om wijnen van wijngaarden op granieten bodem, welke wat langer op vat rijpen dan de andere wijnen van de quinta - de zogenaamde Monrte Meāo wijnen. Deze bijzondere wijnen hebben ook een andere druivensamenstelling. De kleine oude Baga wijngaard is gelegen op een leistenen plateau tegenover de Bodega Quinta do Vale Meão.

De Monte Meão Vinha da Cantinha wordt gemaakt van 100% baga. De jonge wijn krijgt 16 maanden rijping op 2 en 3 jaars Frans eikenhout. De wijn is complex met tonen van donker fruit, chocolade en zoethout. Zeer elegant in de mond door het decente houtgebruik.

Het verdient aanbeveling de wijn tijdig te decanteren!

Monte Meao Vinha da Cantina

€ 45,00

Specificaties

Stijl Elegant, Gestructureerd, Vol
Aroma's Blauwe bes, Cacao, Pruim
Regio Douro, Portugal
Druif baga
Agricultuur biologisch
Oogstjaar 2021

Monte Meao Vinha da Cantina als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Menu