cartuxa_peramanca_branco_2017_site

De wijnregio Alentejo is een heuvelachtig gebied dat bijna een derde van de oppervlakte van Portugal beslaat. Het is er heet en droog met in de zomer temperaturen tot wel 40˚C. Het is dunbevolkt en het stond als wijngebied lange tijd in de schaduw van bekende gebieden als Douro en Dão. Toch heeft Alentejo een lange wijngeschiedenis en heeft het gebied geheel eigen druivenrassen. Niet zo gek dat de laatste twintig jaar de interesse voor dit gebied fors is gestegen en het een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan vooruitstrevende en avontuurlijke wijnmakers - vaak met een gevestigde reputatie - die het potentieel van Alentejo inzagen en veel verlaten wijngaarden nieuw leven hebben ingeblazen. Ook nieuwe wijngaarden worden veelal beplant met Portugese en lokale druivenrassen.

Het legendarische wijnhuis Cartuxa is vernoemd naar het Kartuizer klooster waarnaast het is gevestigd. Dat klooster werd ooit aangekocht door de familie De Almeida en is inmiddels weer in handen van de kloosterorde, maar op de landerijen is de oprichter van Cartuxa, Eugénio de Almeida, druiven gaan verbouwen. En waar de Kartuizer monniken een buitengewoon sober en afgesloten leven leiden, zijn de wijnen van Cartuxa dat allesbehalve. Rijke, volle en door fruit gedomineerde wijnen, die prachtig in balans zijn en nooit log worden. Dat geldt voor het gehele scala wijnen dat van dit wijngoed van 400 hectare komt: van de zeer betaalbare wijnen voor elke dag tot de iconische Pêra Manca.

Pêra-Manca is het label dat is gereserveerd voor de meest uitzonderlijke wijnen van de Eugénio de Almeida Foundation (Cartuxa). Deze wijn wordt alleen dan uitge bracht als de kwaliteit van het hoogste niveau is. Het is een blend van antão vaz- en arinto. De druiven worden met de hand geplukt, ontsteeld en gekneusd. Een deel van de wijn wordt vergist op rvs tanks en een deel op Frans eikenhout. Daarna krijgt de wijn nog 12 maanden rijping op de lies, die regelmatig omgeroerd wordt. Na botteling rijpt de wijn nog 6 maanden op fles.

Het resultaat is een complexe, rijke wijn met tonen van appel, rijpe peer en geconfijt wit fruit. In de mond zijn ze zacht, droog, complex en evenwichtig met veel lengte. Fantastische begeleider van een mooie kaasplank of rijkere gerechten.

Cartuxa Pera-Manca Branco

€ 79,50

Specificaties

Stijl Aromatisch, Rijk, Romig
Aroma's Appel, Geel fruit, Vijg
Regio Alentejo, Portugal
Druif antao vaz, arinto
Oogstjaar 2020

Cartuxa Pera-Manca Branco als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Menu