Te MATA Chardonnay

Het wijngebied Hawkes Bay, gelegen aan de kust en rondom de stad Napier halverwege het noordereiland van Nieuw-Zeeland, is het zonnigste en warmste wijngebied van het land. Het ligt op de 40ste breedtegraad, vergelijkbaar met Madrid op het noordelijk halfrond. Toch is de gemiddelde temperatuur hier lager dan in het Bordeauxgebied. De bodems bevatten veel zand en kiezel, de heuvels zijn vaak kalkhoudend. Naast de chardonnay zijn vooral de Bordeauxrassen merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc erg succesvol, syrah is opkomend. De 'Woodthorpe Vineyard' (basis van een aantal Estate Vineyards wijnen) is sinds 1994 een wijngaard van 220 hectaren groot, deels in bezit van Te Mata. Het is gelegen langs de rivier, op het noorden uitkijkend en is licht oplopend. Het gebied Hawke’s Bay kent een aantal subregio’s waaronder Central Hawke’s Bay, Mangatahi Terraces, Esk River en de streken waar Te Mata zijn wijngaarden heeft: Gimblett Gravels (vlak en veel kiezels), Havelock (North) Hills en Bridge Pa Triangle (ook bijzonder goed voor syrah).

Te Mata Estate, het oudste commercieel nog opererende wijnhuis van Nieuw-Zeeland, is opgericht in 1896 in Havelock, net ten zuidoosten van de havenstad Napier, gelegen op het noordereiland. Het is een echt familiebedrijf met sinds 1978 John Buck aan het roer, nu terzijde gestaan door zijn zoon Nicholas. Te Mata Estate ontleent zijn naam aan een hoge heuvel in het gebied, de Te Mata Peak (399 meter) en behoort tot de 5 ‘Icon Wineries of NZ’. Te Mata wordt gezien als de beste chardonnay en cabernet-merlot producent van het landAlle druiven komen van eigen 180 ha wijngaarden.

Deze chardonnay afkomstig van de Woodthorpe Terraces, Havelock Hills and Bridge Pa Triangle sub-regio’s is gemaakt van de Mendoza kloon, die zeer lage opbrengsten geeft. Na de handmatige oogst, en gedeeltelijk hele trossen persen, zijn de druiven deels vergist op lage temperatuur in stalen tanks, een ander deel (ongeveer 50%) vergistte en rijpte gedurende 10 maanden in barriques, kleine eikenhouten vaten. In deze vaten vond ook de malolactische gisting plaats, waarbij harde appelzuren werden omgezet in zachtere melkzuren en de rijping op de fijne lie. Daarna zijn de wijnen samengevoegd, geklaard en gebotteld.

Fijne geur van fruit, iets eiken. Droge, minerale inzet, zachte zuren, complexe smaak waarin lichte fruittonen, zoals verse vijgen en nectarine, die een mooie balans vormen met de subtiele smaak van hazelnoot en eiken. Prachtig samenspel van elegantie, kracht, houtlagering en fruit.

Te MATA Chardonnay

€ 21,25

Specificaties

Stijl Elegant, Vol, Romig
Aroma's Bloemig, Ceder, Vijg
Regio Hawke s Bay, Nieuw Zeeland
Druif chardonnay
Agricultuur biologisch
Oogstjaar 2022

Te MATA Chardonnay als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Menu