Dautel Lemberger

Het 13 hectare grote wijngoed wordt sinds 2013 geleid door de dertigjarige Christian Dautel, een niet alleen vanwege zijn dreadlocks opvallende, rijzende ster in de Duitse wijnscene. Vanaf 2010 is hij werkzaam op het familiebedrijf als 21e generatie in een lange rij Dautels sinds 1510. Maar het was zijn vader Ernst die nadat hij 1978 het bedrijf had overgenomen, begon met het zelfstandig wijnmaken en vermarkten. Daarvoor gingen de druiven naar de coöperatie. Ernst Dautel heeft een bedrijf opgebouwd met een buitengewoon goede reputatie. Hij stond mede aan de wieg van betekenisvolle trends van de laatste decennia in de Duitse wijnbouw: de kwalitatieve opmars van de rode wijn, de cuvées, de inzet van barriques en de rentree van grote houten vaten, de duurzame en natuurlijke werkwijze in wijngaard en wijnkelder. Dat alles op een hoog plan, door Christian in korte tijd nog verder verbeterd. De stijlrichting bleef dezelfde: elegante, fijnzinnige wijnen met fris, duidelijk waarneembaar fruit, vol en rond, maar zeker niet vet of overgeconcentreerd.


De wijngaarden liggen in het noordwestelijk gedeelte van Wûrttemberg. Het gebied is heuvelachtig, met deels aaneengesloten wijngaarden en verspreide wijnbergen. Veel van die wijngaarden zijn voorzien van vaak eeuwenoude terrassen. De bodem is zeer mineraalrijk met Keuper, Muschelkalk en andere oeroude sedimentgesteenten -meestal kalkrijk. belangrijkste rivier is de Neckar.

De Dautels zijn gevestigd in Bönnigheim aan de oostelijke flank van de "bergmassieven" Stromberg en Heuchelberg. Aan de westkant liggen overigens Baden-Baden en Bruchsal. Württemberg is een prachtig wijnland met een grote belofte, die helaas nog niet vaak genoeg wordt waargemaakt. Wijnmakers als Dautel zijn relatief zeldzaam, veel boeren bedrijven wijnbouw als nevenberoep en leveren aan de meestal weinig ambitieuze coöperaties.

Van de druif Lemberger, droge rode wijn met geur en smaak van frisse kersen en bessen. Deels op gebruikt eiken en deels op groot vat gerijpt. Lekker bij vette gerechten als spek, ook mooi bij eend of zwijn.

Dautel Lemberger

€ 12,75

Specificaties

Stijl Aromatisch, Elegant, Sappig
Aroma's Kers, Blauwe bes, Specerijen
Regio Wurttemberg, Duitsland
Druif spätburgunder
Agricultuur Biologisch
Oogstjaar 2020

Dautel Lemberger als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Menu