Glen Scotia 15

Campbeltown is een heel speciale plaats in Schotland, door sommige van zijn huidige bewoners ook wel ‘het centrum van het universum’ genoemd. Met een overvloed aan rijke landbouwgrond, lokale gerst, turf en zoet water, was het bijna onvermijdelijk dat het een essentieel onderdeel zou worden van de geschiedenis van het distilleren van whisky. Het distilleren op het schiereiland Kintyre dateert uit 1609 met de toekenning van de eerste vergunning om ‘aqua vitae’ te produceren. In het Victoriaanse tijdperk stond Campbeltown bekend als de whiskyhoofdstad van de wereld - een van de vijf kenmerkende moutproducerende regio's van Schotland, namelijk Highland, Speyside, Lowland en Islay en natuurlijk Campbeltown. Glen Scotia is een mooi voorbeeld van deze historische regio.

Campbeltown was niet de oorspronkelijke naam van de stad. De plaats zelf begon zich te vestigen in 1607. Het stond bekend als Lochhead tot het midden van de 19e eeuw, toen de naam Campbeltown, nogal onfatsoenlijk, werd uitgevonden door de plaatselijke lairds, de Campbells! Toepasselijk had het schiereiland Kintyre een overvloed aan ‘ingrediënten’ die nodig zijn voor het distilleren: een overvloedige toevoer van vers water, lokale gerst, brandstof en turf. In 1795 waren er 21 bekende illegale stills in Campbeltown en 10 op het omliggende platteland. De eerste distilleerderij in de stad was de Campbeltown-distilleerderij, opgericht in 1817.

Scotia werd in 1832 opgericht door de Dean of Guild James Stewart en Provost John Galbraith. In 1835 was Scotia een van de 29 bloeiende distilleerderijen in Campbeltown. De hausse in de whiskyproductie in Campbeltown was gedeeltelijk te danken aan stoomnavigatie - hierdoor kon whisky in slechts 9 uur rechtstreeks naar Glasgow worden verscheept.

Breed en middelzwaar met citrusschillen, gemberkoekjes. Zoet en met veel diepgang. Abrikozenaroma's ontwikkelen zich en gaan langzaam over in fruittonen. Na korte tijd komt het hout naar voren en helpt een druppeltje water om rijper fruit vrij te geven. Een gecompliceerde smaak met een verrassend frisheid. Het gehemelte vult zich als de eerste impact van de neus vervaagt. Door water toe te voegen, komen de gekarameliseerde elementen in balans met de houten elementen die van een 15-jarige worden verwacht.

Glen Scotia 15 yrs old Campbeltown Malt

€ 68,75

Specificaties

Regio Schotland, UK

Glen Scotia 15 yrs old Campbeltown Malt als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Menu