Greywacke Chardonnay

De naam Kevid Judd zal wellicht ergens een ver belletje doen rinkelen: hij stond 25 jaar lang als mede-oprichter en wijnmaker aan het roer van Cloudy Bay. Al in 1993 claimde hij de naam ‘Greywacke’ (naar het grijze zandsteen wat veel voorkomt in de bodem van Marlborough), maar pas in 2009 produceerde hij zijn eerste vintage.

Eigen wijngaarden heeft Judd niet. Hij gebruikt fruit van verschillende wijnboeren in de regio, en leaset materiaal. Zijn credo: “stick to wat you know“. En de wijngaarden van deze collega-wijnmakers kent hij op z’n duimpje. Hoewel zijn wijnen niet het bio-label dragen wordt het grootste deel van druiven wel biologisch verbouwd. Daarnaast is het voor Judd en zijn team belangrijk dat de wijnen met zo min mogelijk interventie worden gemaakt. Dit betekent in veel gevallen spontante fermentatie met gebruik van inheemse gisten, waardoor de wijnen een typische persoonlijkheid en individualiteit krijgen. Rijpheid, subtiliteit en een hoge mate van drinkplezier in de wijnen zijn wat team-Greywacke voor ogen heeft. En wat ons betreft is dat gelukt.

De druiven voor deze Chardonnay zijn voornamelijk van de Mendoza-kloon. Deze kloon heeft van nature een lage opbrengst maar een hoge smaakconcentratie en een tintelende zuurgraad. De druiven zijn met de hand geplukt, en allemaal precies op het moment van volledige rijpheid. De spontane vergisting vond plaats in houten vaten, waarvan 20% nieuw, en duurde in sommige gevallen maanden. Bâtonnage werd zo nu en dan toegepast en de wijn heeft volledige malolactische omzetting ondergaan. Na 18 maanden op de vaten te hebben gerust werd de wijn gebotteld.

Dit is wel het paradepaardje van Greywacke, door James Suckling beoordeeld met een 26e plek in de ranglijst van beste Nieuw-Zeelandse wijnen. Diepgang, complexiteit en lengte, lengte, lengte. Een wijn die gemakkelijk mee kan doen aan de wereldtop van Chardonnay. Een verleidelijke combinatie van witte nectarine, grapefruit en gesuikerde sinaasappel en wat meer hartige tonen zoals geroosterde kastanje en geboterde brioche, met een hint van vuursteen en houtrook.

Greywacke Chardonnay

€ 33,50

Specificaties

Stijl Aromatisch, Elegant, Zuiver
Aroma's Geel fruit, Citrus, Vijg
Regio Marlborough, Nieuw Zeeland
Druif chardonnay
Agricultuur biologisch
Oogstjaar 2021

Greywacke Chardonnay als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Menu