Vin Santo

Begin 20e eeuw start Giuseppe Parri in Toscane een handel in wijn. Zijn zoon, Novello, volgt hem later op en koopt het eerste landgoed, genaamd Tenuta Corfecciano in 1950 om zich als producent van wijn maar ook andere agrarische producten verder te ontwikkelen.

In de daarop volgende twee decennia koopt de familie achtereenvolgens Tenuta Ribaldaccio, Tenuta Il Monte en tenslotte in 1971 Il Urbana, waar vandaag het centrum van alle fattorie gevestigd is.

Van de in totaal 180 hectare landgoed zijn er 60 beplant met wijngaarden, 35 met olijfbomen, er wordt graan geproduceerd en de rest is aangeplant met bos. Al met al een klassiek Italiaans bedrijf waarvan de wortels letterlijk diep in de grond van het Toscaanse landschap liggen.

De dagelijkse leiding van de 3 bedrijven is handen van Luigi Parri, samen met zijn neef Andrea en nicht Paola Cantini. Oenoloog Giorgio Tarzariol is sinds 1972 onafgebroken verantwoordelijk voor het maken van de wijnen. Vin Santo wordt gemaakt van een trebbiano Toscano en malvasia, met zo af en toe het gebruik van grechetto.

De druiven worden geoogst en voor drie tot zes maanden op traditionele wijze drogen onder de zon. De druiven worden gevinifieerd in kleine fusten gemaakt van ceder of eik en tot 90% volgegoten om het wijnproces z'n gang te laten gaan, uiteindelijk wordt er nog een gistmix toegevoegd.

De DOC regels bepalen dat er minimaal drie jaren rijping op het fust moet plaatsvinden, en zelfs nog langere perioden voor de Riservas. De fusten worden opgeslagen op hete zolders in plaats van koele kelders. Het hele proces is een beetje een gok omdat, als de fusten eenmaal worden geopend, de kans bestaat dat de wijn niet goed is gelukt. Als de wijn succesvol is, dan is heeft het een zoete smaak, is het licht geoxideerd en met een ambere kleur, en met tinten van noten, toffee, en rozijnen.

Parri Vin Santo del Chianti Riserva 0.5

€ 23,50

Specificaties

Regio Toscane, Italie
Druif sangiovese
Oogstjaar 2009

Parri Vin Santo del Chianti Riserva 0.5 als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Menu