Valserrano Gran Reserva

Rioja wordt gedomineerd door grote Bodegas die er zelf een bepaalde stijl op nahouden. Dat daarbij meer de nadruk op de smaak van wijn gelegd wordt in plaats van op de origine van de druiven is een logisch gevolg van de wetgeving van Rioja. Maar er zijn enkele uitzonderingen: Er zijn nog kleine zelfstandige producenten die (bijna) uitsluitend druiven van eigen wijngaard gebruiken om daarmee wijnen te vervaardigen die de eigenschappen van subgebied, klimaat en grondsoort tot een maximum tot uitdrukking brengen. Dit zijn de unieke en natuurlijk authentieke Rioja's waar Bodegas de la Marquesa toe behoort!

Het pittoreske dorpje dat 400 inwoners telt, heeft naast een eenvoudige kerk uit het einde van de 12e eeuw ongeveer 15 Bodegas. Het dorpje leeft geheel van de wijnbouw. De 800 hectare wijngaarden liggen in een vallei die naar de rivier de Ebro afdaalt. De vallei wordt al sinds mensenheugenis Valserrano genoemd en is omringd door de bergketens Sierra Cantabria (noord) en Sierra Cameros (zuid). In het Alavesagebied is Villabuena met haar wijngaarden dan ook hoog aangeschreven wanneer het om kwaliteit gaat.

De oppervlakte van het wijngaardareaal van Bodegas de la Marquesa beslaat vandaag de dag circa 65 hectare gelegen op een hoogte tussen 450-500 meter. 70% Tempranillo, 12% Graciano, 10% Mazuelo, 5% Viura en 3% andere druivesoorten. De helft ligt dichtbij de bodega en is verdeeld in 3 stukken: 12 hectare, ten noorden, heeft vrij veel kalk in de grond met wat klei. Vroeger stonden hier voornamelijk witte druiven, want de grondsoort is er perfect geschikt voor.

Valserrano Gran Reserva

Wordt alleen in exceptioneel mooie jaren geproduceerd en dan nog in zeer beperkte oplage. Zelfs na 10 jaar heeft de wijn nog zoveel kleur zodat we de indruk krijgen dat deze grote Rioja nooit oud zal worden. Gemiddeld kan deze wijn dan ook met gemak 15-20 jaar worden. “Jong” gedronken (de wijn komt pas na 7 jaar op markt) is de Gran Reserva een krachtpatser zonder vermoeiend te zijn. Net als alle andere Valserrano wijnen heeft ook deze na zoveel jaar nog steeds fruit. Maar dan meer van het gekonfijte soort. Met daarnaast nuances van tabak, leer, kruiden, hout, boter, pruimen en cacao.

Een grote en complexe wijn die als men hem de tijd gunt zijn geld meer dan waard is.

Valserrano Gran Reserva

€ 39,25

Specificaties

Stijl Gestructureerd, Vol, Kruidig
Aroma's Blauwe bes, Cacao, Ceder
Regio Rioja, Spanje
Druif tempranillo
Agricultuur biologisch
Oogstjaar 2015

Valserrano Gran Reserva als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Menu