Vouvray Vigneau Chevreu Silex

De Loire is met duizend kilometer de langste rivier van Frankrijk en stroomt van de Ardèche in midden-Frankrijk tot in de Atlantische Oceaan. Pas halverwege begint bij het dorpje Pouilly-sur-Loire het wijngebied de Loire. De rivier stroomt hier met haar vele zijriviertjes verder door een gebied met glooiende heuvels, uitgestrekte bossen en vruchtbare groene velden. Niet voor niets heeft dit gebied de bijnaam Jardin de France, tevens de benaming voor wijnen gemaakt van druiven die uit het hele gebied mogen komen. Stroomafwaarts is de oostelijke Touraine nog het gebied van de sauvignon blanc, maar uit het westelijke deel komen droge, zoete en mousserende wijnen van de chenin blanc. Denk aan Vouvray en Montlouis. In zowel de westelijke Touraine als het aangrenzende Anjou-Saumur is het net een tikje warmer dan in de rest van de Loire, wat het gebied uiterst geschikt maakt voor mooie rode wijnen van cabernet franc, in sommige gevallen aangevuld met cabernet sauvignon.

Domaine Vigneau Chevreau bestaat al sinds 1875, vandaag de dag staat de vijfde generatie aan het roer. Deze serieuze producent maakt een klassiek type Vouvray, zowel in de droge als in de zoetere versies. Men werkt al sinds 1995 met volle respect voor de natuur op biologisch dynamische wijze. De oogst van 33 ha wijngaard begint hier vaak pas begin tot half oktober en eindigt half november. Er wordt uitsluitend met de hand geoogst, in verschillende passages waarin telkens de rijpste druiven worden geplukt. In kleine oogstjaren is men genoodzaakt voor de sec en mousseux druiven van elders bij te kopen, het kan zijn dat dan het BIO-keurmerk niet op het etiket vermeld staat.

Er wordt uitsluitend met de hand geoogst, in verschillende "tris", plukgangen. De druiven van 30 tot 40 jaar oude stokken worden langzaam en zacht geperst, het sap klaart 24 uur waarna de gisting plaatsvindt voor 2 maanden op houten vaten. Na de gisting blijft de wijn tot het voorjaar op zijn lie (= droesem), waardoor de smaak rijker en verfijnder wordt. De wijnen rijpen na de botteling in de indrukwekkende, in kalksteen uitgehouwen kelders. De wijn heeft circa 8 gram restsuiker.

Droge en volle witte wijn waarin de zuren in perfecte balans zijn met het ook aanwezige restsuiker, dat zorgt voor een zachte afronding. Mineraal van karakter met tonen van appel, kweepeer, kruiden en vuursteen. Rijk en delicaat. Te schenken bij vis, schaal en schelpdieren, lichte gerechten met blank vlees en gevogelte, salades, groente-paddenstoelen gerechten, lichte romige kazen.

Vouvray Cuvee Silex Domaine Vigneau-Chevreau

€ 21,50

Specificaties

Stijl Elegant, Mineraal, Levendig
Aroma's Geel fruit, Citrus, Vijg
Regio Loire, Frankrijk
Druif chenin blanc
Agricultuur biologisch
Oogstjaar 2022

Vouvray Cuvee Silex Domaine Vigneau-Chevreau als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Menu