Thorn Auxerrois

In de Middeleeuwen waren duizenden hectare in het zuiden van ons land beplant met de wijnstok. Na een periode van verval kwam vanaf 1970 de ommekeer. Diverse pioniers plantten met wisselend succes wijngaarden aan. Op dit moment staat er in Nederland ruim 200 ha wijngaard aangeplant, zowel hobbymatig als professioneel. Het Limburgse klimaat, in combinatie met de juiste bodem en de gunstige ligging van veel percelen, maakt dat een toenemend aantal bedrijven (ook vlak over de grens in België) wijnen maken die nauwelijks onderdoen voor de betere wijnen uit klassieke wijnlanden als Frankrijk, Duitsland en Italië. Reeds ten tijde van het Middeleeuwse vorstendom Thorn vond er op behoorlijke schaal wijnbouw plaats in deze omgeving. De wijnregio is uniek, doordat de grindwinning het Maasland, tussen Roermond (NL) en Lanaken (B), boetseerde tot een landschap met grote wateroppervlakten. Deze vlakken de temperatuurextremen uit en beperken aldus beter de vorstschade dan andere wijngebieden in Europa. Dit warme stukje Limburg is bovendien ook een van de droogste regio’s van de Benelux, essentieel voor de smaakkwaliteit.

De wijngaarden van Wijngoed Thorn zijn gelegen op een oude Maasarm. De toplaag van de bodem bestaande uit klei, zand en leem en het onderliggende grindpakket (kiezel) geven de wijnen diepgang, finesse en mineraliteit. Wijnmaker Harry Vorselen is na zijn wijnopleiding aan het SLVA in Trier in Duitsland is met een gezonde pioniersmentaliteit begonnen aan het opbouwen van Wijngoed Thorn, de eerste oogst was in 2004. Op dit moment is er circa 6,5 hectare in productie, maakt hij 9 soorten wijn in totaal zo’n 60.000 flessen, die hoofdzakelijk in Nederland verkocht worden. Voor de rode wijnen gebruiken ze de traditionele barriques van Frans eikenhout.

Helder, lichtgele kleur. Zachte geur, waarin wit fruit als appel en peer. Frisse aanzet, vol, sappig droog, mooi zuiver, redelijk dik met een vleugje koolzuur. Prima doordrinkbare wijn met slechts 11,5% alc. en met een mooie balans van elegantie en concentraat.

Wijngoed Thorn Auxerrois

€ 15,95

Specificaties

Stijl Elegant, Sappig, Fruitrijk
Aroma's Bloemig, Peer, Citrus
Regio Limburg, Nederland
Druif auxerrois
Oogstjaar 2022

Wijngoed Thorn Auxerrois als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Aula Blanco

Spanje, Utiel-Requena macabeo, sauvignon blanc
€ 7,25
Menu