Filhot

Als in het najaar het koude water van de rivier de Ciron in de warme Garonne stroomt ontstaat mist. Aan dit wonderlijke fenomeen dankt Sauternes zijn roem want het is juist dat onder deze weersomstandigheid de sporen van de Botrytis-schimmel zich optimaal vermenigvuldigen en verspreiden. 'Edele rotting' is het resultaat: de druiven raken besmet, aangetast en ze verschrompelen tot rijk geconcentreerde vruchtjes met een mooie zuurgraad. Timing is van het allergrootste belang, en maakt het verschil tussen het ene en het andere Sauternes-huis. Te vroeg plukken kan een wijn opleveren met weinig botrytis aroma's, te laat in het seizoen kunnen de druiven zijn opgezwollen door overmatige regenval waardoor verdunde wijnen ontstaan. Selectief oogsten lijkt daarmee de enige - en kostbare - optie voor de wijnmakers van Sauternes. De oogst wordt dan ook letterlijk druif voor druif binnengehaald.

Château FILHOT werd in 1709 gekoesterd door Romain de FILHOT en is nu eigendom van en wordt beheerd door een van zijn nakomelingen: graaf Henri de Vaucelles.

Het landgoed beslaat een oppervlakte van 350 hectare met 62 hectare wijngaard langs het zuiden van het dorp Sauternes in de appellatie Sauternes. De 15 tot 20 reguliere plukkers van het landgoed hebben de delicate missie om alleen perfect gekrente druiven te plukken. De druiven worden letterlijk druif voor druif geselecteerd en in kleine kratten getransporteerd. De plukkers moeten doorgaans 7 of 8 keer door de wijngaard gaan om alles perfect rijp te oogsten. Na fermentatie op RVS tanks rijpt de jonge Sauternes gedurende tenminste 20 tot 24 maanden in barriques alvorens gebotteld te worden! Schitterend goudgeel en geurt hij elegant naar gekonfijte witte vruchten, honing, hazelnoten en citrusfruit. In de mond domineren aroma's van abrikoos, limoen, sinaasappelschil en perziken naast een subtiele vanilletoon. De wijn is volrond, gul en romig en zeer geconcentreerd, blijft verleidelijk door zijn harmonieuze frisse zuren en verrast in de langdurige finale. Gekoeld gedronken op 10 tot 12 graden Celsius is dit tongstrelend als begeleider van gerechten met gevogeltelever, blauw geaderde kazen en desserts.

Ch. Filhot Sauternes Grand Cru Classe

€ 39,50

Specificaties

Stijl Aromatisch, Zoet, Vol
Aroma's Bloemig, Geel fruit, Honing
Regio Bordeaux, Frankrijk
Druif semillon, sauvignon
Oogstjaar 2008

Ch. Filhot Sauternes Grand Cru Classe als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Menu