Chinon Les Graves

Stroomopwaarts vanaf Saumur is Chinon het eerste grote wijngebied van de Touraine. Gelegen in een triangle van de rivieren de Loire en de Vienne profiteert Chinon optimaal van een op het zuiden gerichte ligging. De appellation omvat 2.400 hectare, verdeeld over 19 commune's, waarvan bijna 98% met cabernet franc, 2% cabernet sauvignon en minimaal chenin blanc zijn aangeplant. Chinon is hoofdzakelijk rode wijn, met 10% van de productie rosé en een kleine hoeveelheid wit van chenin blanc. De wijngaarden liggen op drie verschillende types terrein: langs de rivier de Vienne de zand en kiezelgronden (vins de sables), dan de plateaux en hellingen met kiezel en klei (vins de graviers) en de heuvelhellingen met klei en kalk (vins de coteaux); deze laatste leveren de meest krachtige, kleurrijke bewaarwijnen. De cabernet franc geeft hier van intens fruitige en stevige rode wijnen tot topwijnen met een lang bewaarpotentieel.

De 30 ha wijngaarden van de Fabrice en Sandrine Gasnier zijn al vier generaties in familiebezit en liggen binnen de gemeente Cravant les Coteaux. Hier komt 35% van alle Chinon vandaan, de hogere kwaliteiten komen voornamelijk uit deze gemeente. Gasnier bezit ruim 28 hectare cabernet franc en een beetje chenin blanc; er wordt gemiddeld 40 hl per hectare geoogst, de jaarlijkse productie is gemiddeld 130.000 fl. In de wijngaard wordt biologisch en biodynamisch geteeld, alleen natuurlijke middelen worden gebruikt, ook het snoeihout wordt als bemesting gebruikt. Men werkt vooral met cuves van cement, vergist wordt met uitsluitend eigen gistsoorten. Als er houtopvoeding gebruikt wordt is dit ondersteunend en nooit dominant. Alle wijnen zijn biologisch en biodynamisch gecertificeerd via Ecocert en Demeter.

Deze Cuvée Les Graves (graves zijn kiezels) komt van de kiezelhoudende bodem met een granieten ondergrond langs de rivier de Vienne en van het plateau. Het betreft een perceel van 11,5 ha, de stokken zijn 20 tot 40 jaar oud. Bij binnenkomst worden de druiven op kwaliteit geselecteerd, vergist wordt in cementen cuves, de wijn rust op zijn bezinksel en wordt in het voorjaar gebotteld. De wijn wordt niet gefilterd en kan bij het ouder worden iets depot ontwikkelen.

Sappig, fris rood fruit en een aangename, lichte structuur. Deze wijn is sappig en fruitig, altijd elegant met soms een rustiek kantje en ideaal om licht gekoeld te drinken

Chinon Fabrice Gasnier "Les Graves"

€ 16,50

Specificaties

Stijl Aromatisch, Sappig, Fruitrijk
Aroma's Kers, Specerijen
Regio Loire, Frankrijk
Druif cabernet franc
Agricultuur biologisch
Oogstjaar 2021

Chinon Fabrice Gasnier "Les Graves" als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Menu