Pierre Richard Chardonnay

Op 16 juni 1919 kocht Xavier Richard, toen een uitbater in Vernois, het wijnhuis van de familie BON. In die tijd werd polycultuur beoefend om te zorgen voor een constanter inkomen in de jaren dat de druivenoogst door voorjaarsvorst of hagel vernietugd werd. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog nam een ​​van de Jean-zonen het landgoed over, verliet de polycultuur en plantte alleen nog wijnstokken. Dit is de tijd van herbeplanting met edele druivensoorten om de Appellations d'Origine Contrôlée te verkrijgen. In 1976 nam zijn zoon Pierre Richard het landgoed over en bouwde verder aan de kwaliteit van de wijnen. Na een studie wijnbouw en oenologie in Beaune en daarna een carrière in verschillende wijngaarden in Frankrijk (Saint-Emilion en Côtes de Provence), keerde Vincent Richard in 2009 terug naar het familiebedrijf om de activiteit voort te zetten. Hij werkt samen met zijn vrouw Emmanuelle. In 2018 hebben ze, trouw aan hun overtuiging, de keuze gemaakt om over te stappen op biologische landbouw onder controle van ECOCERT.

Het domeinbeslaat 12 hectare beplant met klassieke Jura-druiven zoals savagnin, trousseau, poulsard maar ook pinot noir en chardonnay.

Oorspronkelijk afkomstig uit Bourgogne, wordt chardonnay sinds de 14e eeuw in de Jura gevonden onder verschillende namen zoals gamay blanc, rousette of zelfs melon. Tegenwoordig is het de meest vertegenwoordigde druivensoort, het beslaat 48% van de wijngaard. Wijdverbreid in de wijngaarden van Frankrijk en over de hele wereld, wordt zijn universele aanwezigheid verklaard door zijn aanpassingsvermogen. Inderdaad, niet erg moeilijk bij de keuze van het terrein, het past zich aan grind, lichte grond, mergel of sterkere grond aan. Op het landgoed vinden we het op kalkstenen hellingen met uitstulpende mergel. De opbrengst is 35 hl/ha en het maakt het mogelijk om typische chardonnay (een uitgesproken karakter van Jura-wijnen) of zelfs, in blends met savagnin, traditie te maken.

Vinificatie in cuves, gevolgd door rijping op hout gedurende minstens 30 maanden. In de neus aroma's van appel, limoen, hazelnoot. De smaak is vol en zacht met het typische chardonnay-vetje.

Domaine Pierre Richard Chardonnay Jura

€ 24,50

Specificaties

Stijl Aromatisch, Droog, Rijp
Aroma's Appel, Citrus, Peer
Regio Jura, Frankrijk
Druif chardonnay
Agricultuur biologisch
Oogstjaar 2017

Domaine Pierre Richard Chardonnay Jura als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Menu