ippolito mare chiaro

Calabrië is de meest zuidelijke wijnprovincie van het Italiaanse vaste land en grenst in het noorden aan Basilicato. Calabrië was een belangrijk centrum van de Griekse beschaving voor de opkomst van het Romeinse Rijk. Samen met Basilicata de meest ongerepte en onbe-dorven regio van Italia. Niet zo verwonderlijk, want het is een droge, ruige streek met de laatste uitlopers van de Apennijnen. De grootste bron van inkomsten komt uit de verkoop van olijfolie en de exploitatie van de uitgestrekte jasmijnvelden, maar daarnaast is de wijnbouw een belangrijke bron van inkomsten en werkgelegenheid!

Deze cantine is opgezet in 1845 en inmiddels heeft de 5 generatie het roer stevig in handen. De broers Vincenzo en Gianluca Ippolito bezitten zo’n 100 ha. wijngaard, vooral beplant met greco bianco (overigens een andere druif dan de greco di tufo uit Campanië) en gaglioppo rosso. De broers werken zoveel mogelijk biologisch, maar zijn niet gecertificeerd!

De wijngaard ligt op 250-300 meter boven zeeniveau en heeft een westelijke ligging. Er heerst een Mediterraan klimaat. De bodem is rijk aan klei en organische materialen. Het grootste deel van de wijnen vergist op roestvrijstaal, een klein percentage op eikenhout.

Een ongekende frisheid stijgt op uit het glas; opmerkelijk voor een wijn uit zo'n warm klimaat. De nabijheid van de zee beïnvloedt de wijn in positieve zin. Volop tonen van zacht wit fruit (peer, wijngaardperzik, witte nectarine), lentebloesem en zelfs wat 'druivig' zoals een droog gevinifieerde muscat. Een zekere mate van mineraliteit bovendien. In de mond mild, maar dankzij de zuren bovenal een heerlijk eetlustopwekkende frisheid. De smaakpapillen staan direct op scherp; opvallend droog, zeker na de in de neus aangekondigde rijpheid. De zuurgraad is bescheiden, maar past perfect bij het type wijn.

Verrukkelijke aperitief, terras- en mooi-weer (zomer)wijn die overigens niet aan seizoenen gebonden is. Verse, rauwe vis gegaard in limoensap (ceviche), sushi, rinse geitenkaas en Mediterrane groenten van de grill/bbq besprenkeld met olijfolie van topkwaliteit.

Ippolito Mare Chiaro

€ 14,50

Specificaties

Stijl Fruitrijk, Levendig, Mineraal
Aroma's Bloemig, Citrus, Peer
Regio Calabrie, Italie
Druif greco bianco
Oogstjaar 2022

Ippolito Mare Chiaro als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Menu