Niepoort Coche

Op een schilderachtige plek, middenin de Douro, ligt het kloppend hart van Niepoort Vinhos: Quinta de Nápoles. Pal aan de rivier de Tedo – een zijtak van de Douro – die als een zilveren ader langs steile wijnhellingen slingert, staat Dirk van der Niepoort aan het hoofd van dit familiebedrijf. Dirk is telg van de zesde generatie wijnmakers, in een bedrijf dat in 1842 werd opgericht door de Nederlander Eduard Kebe. Wat ooit begon als kleinschalig porthuis is inmiddels uitgegroeid tot een gerenommeerd port- en wijnhuis dat bij veel wijnkenners een plekje heeft veroverd. Dirk weet dan ook, mede dankzij zijn eigenwijze visie, continu te verrassen! Wijnen en port van Niepoort staan garant voor kwaliteit. Het zijn echte terroirproducten met een verbazingwekkende diversiteit in stijlen. De Douro-wijnen komen van verschillende quinta’s, waaronder Quinta de Nápoles en Quinta do Carril, samen ongeveer 50 hectare groot.

Net als de port zijn ook de rode en witte wijnen van Niepoort van een waanzinnige kwaliteit. Ze worden gemaakt van autochtone druivenrassen en weerspiegelen het karakter van de regio. Bij Quinta de Nápoles in de Douro worden prachtige droge wijnen gemaakt. In 2012 kocht Dirk het domein Quinta de Baixo in de Bairrada, een wijngebied ten zuiden van Porto. Een oude wens van Dirk was het verkrijgen van de Quinta da Lomba, gelegen in Dão. Dit tweehonderd jaar oude estate, gelegen tussen twee bergketens in Gouveia, werd in 2014 door Dirk gekocht. Met deze aankoop is de ‘terroir-driehoek’ van Niepoort compleet, met leisteen in de Douro, kalksteen in Bairrada en graniet in de Dão.

De Coche is één van de meest exclusieve witte wijnen van Niepoort. Met deze wijn streven de wijnmakers van een maximale weerspiegeling van de wijngaarden, de regio en het terroir. Om dit te bereiken worden voor deze wijn alleen de druiven gebruikt van oude wijnranken, die in het hogere deel van de wijngaarden groeien. Ieder jaar is het weer een grote uitdaging om de perfecte balans te vinden tussen body en frisheid, om zo een wijn te verkrijgen met een opwekkend karakter en tegelijkertijd een groot rijpingspotentieel.

Na een eerste selectie van de druiven in de wijngaard worden ze gekoeld vervoerd naar de kelders, waar een tweede uitgebreide selectie volgt. De druiven worden ‘s nachts geperst om zoveel mogelijk frisheid in het sap te behouden. De vergisting en de rijping verlopen in 228 liter vaten van Frans eikenhout. Door de natuurlijke hoge zuurgraad is een malolactische vergisting mogelijk, waardoor de wijn een zachter, ronder karakter krijgt. De Coche is een zeer complexe wijn, met een intense mineraliteit en mooie toasttonen door de houtrijping. Bijzonder aangenaam door zijn delicate karakter, met verfijnde aroma’s van wit fruit, kruiden en subtiele tonen van bloesem en citrus. Ondanks zijn volle body blijft hij elegant en opwekkend, met een lange, bijna zilte afdronk. Een serieuze wijn om van te genieten in een Bourgogne glas.

Niepoort Coche Branco

€ 92,50

Specificaties

Stijl Aromatisch, Mineraal, Rijk
Aroma's Bloemig, Citrus, Peer
Regio Douro, Portugal
Druif rabigato, códega do larinho +
Agricultuur biologisch
Oogstjaar 2021

Niepoort Coche Branco als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Menu