SEMPAR-Branco

De wijnregio Alentejo is een heuvelachtig gebied dat bijna een derde van de oppervlakte van Portugal beslaat. Het is er heet en droog met in de zomer temperaturen tot wel 40˚C. Het is dunbevolkt en het stond als wijngebied lange tijd in de schaduw van bekende gebieden als Douro en Dão. Toch heeft Alentejo een lange wijngeschiedenis en heeft het gebied geheel eigen druivenrassen. Niet zo gek dat de laatste twintig jaar de interesse voor dit gebied fors is gestegen en het een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan vooruitstrevende en avontuurlijke wijnmakers - vaak met een gevestigde reputatie - die het potentieel van Alentejo inzagen en veel verlaten wijngaarden nieuw leven hebben ingeblazen. Nieuwe wijngaarden worden veelal beplant met Portugese/ lokale druivenrassen. Er worden echte terroir-wijnen gemaakt, maar door grote investeringen in wijngaarden en technieken smaken ze tegelijkertijd verrassend modern. Door het warme klimaat is twee derde van de wijnen rood. Ze worden veelal gemaakt van aragonez, trincadeira, alicante bouschet, alfrocheiro en castelão. De witte wijnen komen uit de relatief koelere delen van Alentejo en zijn opvallend fris en mineralig. De druiven die hiervoor gebruikt worden zijn onder meer antão vaz, arinto, síria, fernão pires en roupeiro.

Na diverse projecten met verschillende partners in de Alentejo besloot Dirk Niepoort letterlijk het heft in eigen handen te nemen en het bijzondere gebied rondom Portalegre in de Alto Alentejo zelf te gaan ontdekken. Sempar betekent letterlijk ‘ongeëvenaard’, “uniek”, “onvergelijkbaar’, een naam die de filosofie van Niepoort perfect weergeeft: het maken van ongecompliceerde wijnen, die de wijngaarden waar ze vandaan komen maximaal weergeven. Dirk Niepoort heeft grote bewondering voor het gebied rondom Portalegre. De combinatie van de graniet en leisteen bodems met de hoogte van de Serra de S. Mamede zorgen voor elegante, harmonieuze wijnen met een mooie frisheid.

De Sempar Branco is een levendige, frisse zomerwijn. In de neus puur en knisperend met aroma’s van kruiden en bloesem, met een smaak van citrusfruit en steenfruit. Mooie zuren en een verfrissende afdronk. Heerlijk bij gegrilde vis of sushi.

Niepoort Sempar Branco Alentejo

€ 12,95

Specificaties

Stijl Elegant, Fris, Sappig
Aroma's Bloemig, Peer
Regio Alentejo, Portugal
Druif verschillende inheemse druiven
Agricultuur lutte raisonee
Oogstjaar 2020

Niepoort Sempar Branco Alentejo als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Menu