Terre Stregate Aglianico

Campania is de streek in het achterland van de stad Napels. Ruim 46.000 hectare zijn hier beplant met de wijnstok, een kwart ervan is gesitueerd in de wat vlakke streek langs de Middellandse Zee. De wijnbouw gaat echter door tot diep in het ruige binnenland. Campania is gezegend met unieke, lokale druivenrassen, waarmee met de toenemende kennis en een gedreven vakmanschap steeds betere resultaten worden behaald. Rassen, veelal door de Grieken hier gebracht, luisteren naar de melodieuze namen als falanghina, fiano, greco di tufo en coda di volpe (vossenstaart) voor witte wijn, voor rood kijk uit naar vooral aglianico en piedirosso. Rondom de stad Benevento, zo'n uur rijden landinwaarts vanuit Napels, ligt het wijngebied Sannio. De bodem bestaat vooral uit kalk, de opbrengsten per ha zijn vaak beperkt tot 60hl/ha. De koelte uit de bergen zorgt hier voor een aangename frisheid. Zou het toeval zijn dat bene vento goede wind betekent?

Terre Stregate is een familiebedrijf sinds 1899 en momenteel staat de 4e generatie aan het roer. De wijngaarden liggen in de 'Colli Guardiesi', de heuvels rond het dorp Guardia Sanframondi, nabij de stad Benevento. Het wijngebied ter plekke is Sannio. Naast witte en rode wijnen wordt bij Terre Stregate ook een flinke hoeveelheid olijfolie geproduceerd. De teelt is biodynamisch. Eigenaar en wijnmaker is Carlo Iacobucci terzijde gestaan door zus Filomena en vader Armando. De 22 ha wijngaarden zijn gelegen op 400 tot 450 meter hoogte, de bodem bestaat overwegend uit kalk en klei. De helft is beplant met de falanghina druif, 20% met aglianico, de rest fiano en greco. Ruim 5.000 stokken zijn per ha aangeplant, de snoeimethode is Guyot. Men selecteert streng op kwaliteit, alleen de allerbeste druiven worden gebruikt, waardoor het rendement per ha laag is, slechts 50 hl.

De druiven rijpen laat, de oogst is pas in oktober. Vergisting vindt plaats in roestvrij stalen tanks, aansluitend rijpt de wijn 6 tot 8 maanden in eiken vaten (barriques). Het resultaat is een robijnrode wijn, geurig met een kruidige ondertoon en rood fruit. In de smaak licht specerijen, een bescheiden toets van eiken. Rijpe tannines, iets laurier en een frisse finale.

Heerlijk bij lichte roodvleesgerechten, kalfs en lamsvlees, Iberico, eend, stoofgerechten en confits, risotto's, paddenstoelengerechten.

Terre Stregate Aglianico Sannio 'Manent'

€ 15,45

Specificaties

Stijl Fruitrijk, Kruidig, Rond
Aroma's Blauwe bes, Kers, Tabak
Regio Campania, Italie
Druif aglianico
Agricultuur bio dynamisch
Oogstjaar 2020

Terre Stregate Aglianico Sannio 'Manent' als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Menu