Valserrano Blanco

Rioja wordt gedomineerd door grote Bodegas die er zelf een bepaalde stijl op nahouden. Dat daarbij meer de nadruk op de smaak van wijn gelegd wordt in plaats van op de origine van de druiven is een logisch gevolg van de wetgeving van Rioja. Maar er zijn enkele uitzonderingen: Er zijn nog kleine zelfstandige producenten die (bijna) uitsluitend druiven van eigen wijngaard gebruiken om daarmee wijnen te vervaardigen die de eigenschappen van subgebied, klimaat en grondsoort tot een maximum tot uitdrukking brengen. Dit zijn de unieke en natuurlijk authentieke Rioja's waar Bodegas de la Marquesa toe behoort! Het pittoreske dorpje dat 400 inwoners telt, heeft naast een eenvoudige kerk uit het einde van de 12e eeuw ongeveer 15 Bodegas. Het dorpje leeft geheel van de wijnbouw. De 800 hectare wijngaarden liggen in een vallei die naar de rivier de Ebro afdaalt. De vallei wordt al sinds mensenheugenis Valserrano genoemd en is omringd door de bergketens Sierra Cantabria (noord) en Sierra Cameros (zuid). In het Alavesagebied is Villabuena met haar wijngaarden dan ook hoog aangeschreven wanneer het om kwaliteit gaat. De overgrootvader van de huidige eigenaar (Juan Pablo de Simon), Marques de la Solana begon halverwege de 19e eeuw wijnen te produceren volgens de Bordeauxmethode (alleen druiven van eigen wijngaard en kleine houten fusten). Jaime, de zoon van Juan Pablo, de vijfde generatie, heeft onlangs zijn intrede gedaan in het bedrijf en lijkt in vele opzichten op zijn vader. Het enige wat voor hen telt is de zorg voor het land, het maken van de wijnen en de uiterst moeilijke taak van het assembleren van de 2500 fusten die er liggen. Van commercie willen ze eigenlijk niets weten.

De oppervlakte van het wijngaardareaal van Bodegas de la Marquesa beslaat vandaag de dag circa 65 hectare gelegen op een hoogte tussen 450-500 meter. 70% Tempranillo, 12% Graciano, 10% Mazuelo, 5% Viura en 3% andere druivesoorten. De helft ligt dichtbij de bodega en is verdeeld in 3 stukken: 12 hectare, ten noorden, heeft vrij veel kalk in de grond met wat klei. Vroeger stonden hier voornamelijk witte druiven, want de grondsoort is er perfect geschikt voor. Bijzonder fraai gemaakte wijn (95% Viura en 5% Malvasia) die in nieuw Amerikaans en Frans eiken is vergist. Door het hanteren van lage rendementen in de wijngaard, het oogsten op perfecte rijpheid en een langzame vinificatie op lage temperatuur is dit een bijzondere, witte Rioja. Gedurende de 4-6 maanden waarin de wijn ook nog eens op fust blijft liggen wordt er iedere week "battonage" (het "opschrapen" van het rijksmakende bezinksel in het fust) gedaan. In de geur fijn vanille en tropisch fruit, in de stevige smaak een mooie zuurgraad met veel fruit en lengte in afdronk. Misschien jong gedronken het lekkerst maar ook na 2-3 jaar blijft de wijn nog steeds uitstekend. Het karakter verandert echter van een fruitige wijn in een breedsmakende, wat kruidige wijn die dan gastronomisch nog beter inzetbaar wordt.

Valserrano Rioja Blanco

€ 16,95

Specificaties

Stijl Aromatisch, Romig, Vol
Aroma's Banaan, Bloemig, Boter, Geel fruit
Regio Rioja, Spanje
Druif viura
Oogstjaar 2021

Valserrano Rioja Blanco als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Menu