Vasse Felix Chardonny

Ruim 200 km ten zuiden van Perth in de staat Western Australia ligt het wijngebied Margaret River. De eerste druiven werden geplant in 1965, momenteel zijn 4.875 hectaren met wijnstokken beplant. Productie is half wit en half rood. Het gebied behoort door de invloed van de zee tot de koelste van heel Australië. Juist die meer ingetogen, frisse stijl wordt bij liefhebbers zeer gewaardeerd. De meest aangeplante druivenrassen voor rood zijn cabernet sauvignon, shiraz en pinot noir, voor wit chardonnay, semillon en sauvignon blanc. Bordeauxblends (wit en rood) en hoog niveau Chardonnay zijn hier beroemd.

Vasse Felix was in 1967 het eerste wijnbedrijf op commerciële basis in Margaret River. Opgericht door Dr. Tom Cullity heeft Vasse Felix nu een rijke geschiedenis in het produceren van topklasse wijnen. Nadat het wijnhuis in 1987 werd overgenomen door de familie Holmes à Court, is de kwaliteit door investeringen en uitbreidingen sterk toegenomen. De wijngaard van Vasse Felix ligt 120 meter boven zeeniveau, maar 4 km van de zee, de bodem bestaat uit rode leem met een ondergrond van klei. Alle moderne technieken om de kwaliteit te verbeteren worden toegepast. Wijnmaker Virginia Willcock maakt hier al ruim 20 jaar de wijnen. De laatste jaargangen is zij overgegaan naar gebruik van natuurlijke gisten en gedeeltelijke hele trossen fermentatie. Dit levert enorm veel spanning i n haar wijnen, gecombineerd met verfijnd houtgebruik. Rood is zo goed als goede Bordeaux, wit als Bourgogne. Virginia is in 2012 uitgeroepen als 'Australian Winemaker of the Year' en Vasse Felix als beste 'New World Winery of 2018'.

De druiven voor deze chardonnay worden voor 65% met de hand geoogst en na zachte persing van de hele trossen ongeklaard op barrique vergist d.m.v. natuurlijke gisten. 75% va de wijn ondergaat een malolactische gisting. Daarna rijpte de wijn op de lie gedurende 9 maanden verder op Franse eiken barriques waarvan zo’n 40% nieuw.

Een rijk, complex parfum van citroentaartkorst met een hint van ananas, boter en nougat en iets eiken. Een volle inzet met een fijne maar gestructureerde zuren en dikte. Romig, vanillevla en tropisch fruit met veel concentraat geeft de wijn lengte en complexiteit die aan een Meursault 1er Cru doet denken.

Vasse Felix Chardonnay "Premier'

€ 29,50

Specificaties

Stijl Aromatisch, Rijk, Rond
Aroma's Boter, Vanille, Geel fruit
Regio Margaret River, Australie
Druif chardonnay
Agricultuur biologisch
Oogstjaar 2021

Vasse Felix Chardonnay "Premier' als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Aula Blanco

Spanje, Utiel-Requena macabeo, sauvignon blanc
€ 7,25
Menu