Caiaffa Nero di Troia

Het wijngebied Apulië, Italiaans Puglia, ligt in het uiterste zuiden van Italië, het vormt op de landkaart de hiel en hak van de laars. Met ruim 100.000 ha wijngaard is het een van de grootste wijngebieden van Italië. Sinds enkele decennia is Apulië een 'hot' item bij de wijnliefhebbers. EU subsidies en nieuwe inzichten en technieken hebben ervoor gezorgd dat er goede tot zeer goede wijnen gemaakt kunnen worden, zowel in wit als rood. Het landschap is nogal vlak, de temperatuur kan hier enorm oplopen, de koelte komt van de Middellandse en Ionische zee. De productie betreft veelal rode wijnen, succesvolle rassen als de negroamaro en de primitivo zijn toonaangevend.

Marco Caiaffa heeft in het ten noorden van Bari gelegen Cerignola een mooi wijnbedrijf opgebouwd. 25 ha biologische wijngaard en recent 10 ha aangeplante jonge stokken staan tot zijn beschikking. Marco maakt in tegenstelling tot veel andere producenten in Puglia geen jammy en zoete, zondoorstoofde, zware wijnen maar gaat voor finesse en drinkbaarheid. Al zijn wijnen hebben een opwekkend zuurgehalte en passen zich naadloos aan bij een maaltijd. Specialiteit van Marco is de lokale nero di troia en de primitivo. Houtgebruik is altijd ondersteunend en de wijnen zijn aangenaam droog.

De druiven worden rond half oktober handmatig geplukt, ontsteeld en gekneusd waarna de vergisting met eigen natuurlijke gistculturen spontaan start. De vergisting met schilcontact duurt ca. 20 à 25 dagen. Na de vergisting rijpt de wijn 12 maanden in grote eikenhouten vaten waar ook de malolactische vergisting ondergaat, daarna een flesrijping van 6 maanden.

Robijnrood van kleur, een rijke geur met donker fruit. De smaak is krachtig, iets gepeperd, kruidig met tonen van tabak, romig hout en donker fruit als braam, kers en pruim. De tannines zijn zacht en de wijn heeft een hoge mate van doordrinkbaarheid.

Heerlijk bij rood vlees, kalf, lamsvlees, Iberico, wild, gevogelte zoals eend, risotto's, paddenstoelengerechten, pittige, harde en blauwschimmelkazen.

Caiaffa Nero di Troia "Vibrans"

€ 19,95

Specificaties

Stijl Aromatisch, Gestructureerd, Rijk
Aroma's Blauwe bes, Specerijen, Pruim
Regio Puglia, Italie
Druif nero di troia
Agricultuur biologisch
Oogstjaar 2019

Caiaffa Nero di Troia "Vibrans" als relatiegeschenk?

Stuur ons een offerteaanvraag

Advies nodig?

Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25

Gerelateerde producten

Menu