De geschiedenis van Roqueta Origen gaat 120 jaar en 5 generaties terug. Het wijnhuis in Manresa werd opgericht in 1898 door Ramón Roqueta Torrentó, een ondernemende en vindingrijke zakenman. Waar familiebedrijven - ook in de wijnbouw - doorgaans kleinschalig beginnen, neemt het succes soms een vlucht en groeien ze uit tot grote bedrijven met vele hectares aan wijngaarden en meerdere wijnkelders in verschillende herkomstgebieden. Het Catalaanse Roqueta Origen is daarvan een goed voorbeeld. De wijnen waren na de oprichting
zo populair dat het bedrijf zich gaandeweg uitbreidde met domeinen in verscheidene delen van Catalunya. De familie Roqueta is desondanks altijd trouw gebleven aan de tradities van hun geboortestreek en heeft deze zelfs nieuw leven ingeblazen. De wijnen hebben een modern, fruitig karakter en zijn gemaakt van authentieke druiven uit de streek. In iedere fles is de specifieke herkomst te proeven.
Het project Dolç de Foc ontstond in 2016, toen wijnmakers David Seijas van Gallina de Piel en Ramon Roqueta een bezoek brachten aan de oude wijnkelder in het landhuis van de familie Roqueta. De oude ketels die er stonden fascineerden David. Ze besloten samen een unieke wijn te maken, een vi bullit volgens een oud familierecept. Dat werd Dolç de Foc Flama.De vi bullit is een eeuwenoude traditie uit de regio Bages, die tijdens de oogst werd gemaakt van de traditionele druivensoorten uit het gebied. De most werd gekookt in koperen ketels, zonder dat deze fermenteerde. Dit resulteerde in een intens zoete wijn, die tijdens de feestdagen werd geschonken. Voor Dolç de Foc Flama werd onder meer gebruik gemaakt van een solerasysteem.
Breed aromatisch bereik met frisse balsamico, munt en venkel en gewelde citroenschillen, mandarijnen en grapefruit. Daarnaast de zoete tonen van gedroogde perziken en abrikozen, gekookt fruit, appel- en perentaart en karamel. Aanhoudende afdronk. Perfect bij eendenlever en hapjes met kaviaar, en bij zoetigheden als tarte tatin, cake (met gekonfijt fruit) en noga, bij desserts met fruit, gedroogd fruit en romige kazen.
| Stijl | Rijp, Zoet, Aromatisch |
| Aroma's | Citrus, Lychee, Specerijen |
| Regio | Catalunya, Spanje |
| Druif | macabeo, picapoll |
| Oogstjaar | 2023 |
Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25